VIOLÈNCIA MASCLISTA

Serrano (Vox), després de la sentència de 'La manada': «La relació més segura serà únicament la prostitució»

L'exjutge critica durament la resolució del Suprem i considera que està «carregada de condicionants mediàtics i jurídics»

La direcció del partit intenta desmarcar-se de la posició del líder de Vox a Andalusia

zentauroepp46367577 francisco serrano190622130650

zentauroepp46367577 francisco serrano190622130650 / Julio Munoz

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder de Vox a Andalusia, Francisco Serrano, va considerar aquest dissabte que la sentència del Tribunal Suprem que condemna a 15 anys de presó els integrants de‘La manada’ per una violació continuada està “carregada de condicionants mediàtics i polítics”.Es va posar així del costat de l’advocat defensor dels cinc condemnats, Agustín Martínez, que a la vista al Suprem va basar part de la seva argumentació en què els seus defensats no han tingut un “judici just”, ja que la societat “va dictar sentència” i els va considerar culpables l’endemà que es conegués la denúncia de la jove als Sanfermines del 2016.

Segons va publicar a Twitter Serrano, magistrat en excedència i un dels integrants de Vox més contraris a la llei contra la violència de gènere, el Suprem no pot condemnar “a un absolt en primera instància o empitjorar la seva situació com a conseqüència d’una nova fixació delsfets provats”.Si bé, els cinc agressors no van ser absolts per l’Audiència Provincial de Navarra, sinó condemnats a nou anys de presó per abús sexual, una pena ratificada pel TSJ de la comunitat.

A més, el Suprem no revisa els fets provats, com sí que pretenia l’advocat defensor, segons la seva argumentació, sinó que considera que el fet que cinc joves condueixin una noia de 18 anys a un espai de reduïdes dimensions, dins d’un portal, sense que ella hi mostri consentiment, i la penetrin fins i tot en 10 ocasions, suposa un “autèntic escenari intimidatori”i “vexatori”. I precisament la manifestació d’intimidació o violència és el que permet als jutges canviar la qualificació penal d’abús sexual per violació.

Serrano deixa entreveure que la diferència entre un delicte i un altre ha depès únicament de l’“apreciació” dels jutges. No content amb aquest fil a Twitter, el líder de Vox a Andalusia s’ha esplaiat a Facebook, on ha considerat que la sentència és “gravíssima” perquè “altera totes les garanties constitucionals”. “Es nota que és una sentència dictada per la turba feminista supremacista”,afirma.

Segons la seva opinió, a partir de la resolució, “si una dona diu que sí però en qualsevol moment posterior diu que no, fins i tot dies després, el denunciat serà condemnat a presó per violació”. “Fins i tot una destrempada o no haver estat a l’altura de l’esperat per la dona, podria acabar ambl’impotent a la presó. Això és gravíssim. És un torpede directe contra l’heterosexualtitat, contra les relacions lliures entre homes i dones. Més liberticidi progre. Ens trobem davant de la paradoxa progre, en la qual la relació més segura entre un home i una dona serà únicament la prostitució. Des d’ara, la diferència entre tenir sexe gratis i pagant, és que gratis et pot sortir més car”, conclou.

El partit se’n desvincula

Vox va emetre una nota explicativa intentant desmarcar-se de les paraules de Serrano: “La versió del partit a Andalusia sobre l’assumpte de la sentència de ‘La manada’ és la que ha publicat Alejandro Hernández com a portaveu de Vox Andalusia, així com la que apareix als comptes oficials de Vox, de manera que qualsevol comentari o valoració realitzada al marge de l’oficial és lògicament a títol personal de qui la subscrigui”.

Presó a Morón de la frontera o Huelva

Els cinc membres de ‘La manada’ només estaran uns dies internats a la presó de Sevilla I, on van ingressar divendres després de ser traslladats des de la Direcció Superior de Policia de la capital andalusa, ja que aquest penal està concebut únicament per a persones que han de complir condemnes breus. Fonts d’Institucions Penitenciàries han explicat que s’estudien diverses opcions a l’hora de ser internats per complir la pena definitiva, ja que, per arrelament, podrien triar el lloc on estar internats i acabar a la presó Sevilla II de Morón de la Frontera (Sevilla) o a la presó Provincial de Huelva.

A Sevilla I van ingressar ahir després de ser rebuts pel director de la presó, i dos d’ells, Antonio Jesús Cabezuelo i Antonio Manuel Guerrero, van ser derivats a un mòdul per a interns que són membres de la forces i cossos de seguretat de l’Estat, i els altres tres, José Ángel Prenda, Ángel Boza i Jesús Escudero, a zones convencionals de la presó. La Policia Nacional els va arrestar en virtut de l’ordre de detenció i ingrés a la presó que l’Audiència Provincial de Navarra va dictar ahir després de ser condemnats pel Tribunal Suprem a quinze anys de presó per violació.

Els detinguts es trobaven a les seves vivendes a l’espera de l’arrest, tret d’Ángel Boza, que es va entregar directament a la Direcció Superior de Policia. El Suprem ha elevat per unanimitat de 9 a 15 anys de presó la condemna al considerar els fets passats als Sanfermines del 2016 com un delicte continuat de violació i no un abús sexual amb prevalença, com van fer dos tribunals anteriors.

La defensa estudia recórrer al TC

L’advocat defensor dels cinc condemnats, Agustín Martínez Becerra, ha manifestat que, una vegada llegeixi la sentència del Tribunal Suprem, valorarà amb els seus clients plantejar un recurs davant del Tribunal Constitucional (TC).

“Serem prudents, primer llegirem la sentència, veurem els arguments que hi exposa el TS i a partir d’allà valorarem si es planteja un recurs davant del TC o no”, ha declarat als mitjans dissabte al matí al centre penitenciari Sevilla I, abans de criticar el que “molts polítics” han fet al llarg de tot aquest procés, “comentar les resolucions sense llegir la sentència”.

Reaccions al parlament basc

Els partits bascos amb representació parlamentària s’han felicitat aquest dissabte per la condemna del Tribunal Suprem a ‘La manada’ que corregeix una “sentència injusta”. En declaracions a Radio Euskadi, els parlamentaris bascos han analitzat la sentència del Tribunal Suprem coneguda aquest divendres que condemna ‘La Manada’ per violació i eleva la pena a 15 anys.

El portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar, ha considerat que la sentència suposa la correcció “d’un despropòsit” que “revoca i corregeix les dues instàncies de l’Audiència de Navarra i situa el tema en el punt lògic des de tot punt de vista”. “És una agressió sexual, parlem d’una violació i se li dona validesa al testimoni de la víctima. Aquesta sentència se suma al que és el sentit comú i pensa la immensa majoria de la societat”, ha valorat.

Notícies relacionades

Des d’EH Bildu, el parlamentari Iker Casanova ha afirmat que “més enllà del nombre d’anys de presó”, l’important era “reconèixer els fets com a agressió”, cosa que permet enviar un “missatge clar”.

D’altra banda, la parlamentària d’Elkarrekin Podem Edurne García ha incidit que la decisió del Suprem “corregeix una sentència injusta” i reconeix que “no és abús sinó violació”. “És un dia per posar en relleu l’esforç de dones del moviment feminista que no han parat de sortir als carrers”, ha afirmat. Així mateix, ha considerat necessari dur a terme una reforma del Codi Penal i del sistema de justícia “patriarcal” que no permet a les dones “viure sense por”.