MENORS NO ACOMPANYATS

La Generalitat descarta obrir un centre per a 'menes' a la Zona Franca

Els menors seran atesos en un recinte "molt a prop de Barcelona"

zentauroepp48488710 chakir el homrani190612133719

zentauroepp48488710 chakir el homrani190612133719 / Laura Figuls

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat fa marxa enrere i descarta obrir el centre d’atenció immediata (CAI) a joves que emigren sols a la Zona Franca per qüestions administratives. Ho ha explicat aquest dimecres el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha assegurat que el nou equipament obrirà en un temps breu "molt a prop de Barcelona".

En declaracions als mitjans després d’inaugurar un saló, el conseller ha explicat que han descartat la Zona Franca per raons administratives: "No descartem aquest espai per a altres recursos que puguin ser necessaris, però necessita unes adequacions i unes gestions administratives que no ens feien poder obrir-lo en el temps previst".

"Ja estàvem treballant en altres possibilitats i el que hem fet és activar-les. Una possibilitat ens permet, en poc temps, poder-lo obrir molt a prop de Barcelona", en un espai que ja és adequat, tot i que ha rebutjat concretar on és, per protecció, i en quant temps, perquè hi ha variables que no controla la Generalitat.

Treballen de forma conjunta amb les autoritats locals en els dos casos, i la segona opció són "altres terrenys" que sí que són dins de la ciutat però impliquen més temps de marge per adequar-los, i ha dit que valoren més d’una opció per responsabilitat.

Protestes veïnals

Des que va transcendir la notícia fins avui, la coordinadora veïnal de la Zona Franca i Marina del Prat Vermell va demanar reunions d’urgència amb la Generalitat per saber en quines condicions i sota quines circumstàncies serien atesos els joves. Aquesta reunió es va acabar produint dimarts, 11 de juny. Segons expliquen Melània Pedro i Abdo Florencio, veïns presents en la trobada, tant la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona van expressar que el motiu és que els tràmits dels terrenys "van per a llarg". 

Els terrenys on hauria d’anar el centre pertanyen al Consorci de la Zona Franca. Haurien de passar a càrrec de la Generalitat, però "encara falten molts tràmits", diuen els representants dels veïns. En aquesta reunió, on eren presents la secretària d’Infància, Georgina Oliva, i el director de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Sánchez, cap administració va voler expressar quin serà el nou emplaçament, però sí que van fer saber als veïns que l’estan "rehabilitant" perquè pugui obrir "com més aviat millor".

Quaranta places

Segons va explicar la Generalitat, el centre tindrà capacitat per a unes 40 persones i es crearà per donar una primera resposta als menors que arribin a Barcelona i la seva àrea metropolitana, i evitar les llargues estades a les comissaries perquè els identifiquin i derivin a un centre de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia) en un mateix espai.

Es tracta d’un recurs pioner a l’Estat que comptarà amb una parella de Mossos d’Esquadra per encarregar-se de les identificacions en un entorn amable per als joves, així com una parella d’educadors socials i una parella d’integradors socials les 24 hores del dia, tots els dies de l’any.

Notícies relacionades

El CAI busca oferir una atenció integral més immediata i respectuosa amb els drets dels nens que els allunyi de l’estigmatització, amb espais on poder canviar-se de roba, alimentar-se, i se’ls garantirà la higiene personal, així com espais de descans, però no de pernoctació.

Al mateix espai, hi havia previst un centre per a joves amb "dinàmiques de carrer", en què podran pernoctar, i està pensat per anar consolidant el vincle amb els educadors i poder treballar la possibilitat d’entrar en el sistema de protecció a la infància i que deixin el carrer.