L'OCU denuncia la laxitud de la nova normativa sobre tovalloletes

Permet llençar pel vàter paper higiènic humit que només es degrada un 60%, segons els consumidors

El sector ha aprovat nous requisits de biodegradació que continuen sense satisfer l'organització

zentauroepp43228452 toallitas de lavabo180508095504

zentauroepp43228452 toallitas de lavabo180508095504

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha declarat la guerra a les tovalloletes que es venen com a alternativa al paper higiènic i els seus fabricants afirmen que es poden llençar pel vàter. És clar que les tradicionals tovalloletes per a nadons no són biodegradables, però hi havia dubtes sobre la resta i, atès el problema mediambiental que suposen, l’agrupació va analitzar les principals marques de paper higiènic humit els envasos de les quals indiquen que sí que es poden llençar pel vàter, i la seva conclusió va ser que no es desintegren com el paper tradicional i, per tant, és convenient dipositar-les a les escombraries. Després d’aquest informe, el sector ha elaborat una nova normativa, que continua sense convèncer els consumidors. 

Diversos fabricants, juntament amb l’Associació Espanyola de Proveïments d’Aigua i Sanejament (AEAS), que és una de les principals perjudicades dels embussos  que generen les tovalloletes, i l’Associació Espanyola de Normalització (UNE), que s’ocupa de plasmar el consens del mercat sobre les millors pràctiques en estàndards, han donat llum verda a una norma UNE que estableix nous criteris i requisits que han de complir els productes higiènics per ser considerats desintegrables i, en consenqüència, que es puguin llençar pel vàter.

Aquests productes han de superar cinc assajos que acreditin que compleixen amb criteris de composició, sedimentació, dispersió, desintegració i biodegradació. Així mateix, no han de contenir materials sintètics en la seva composició.

Un problema d’hàbits

Segons l’OCU, la proposta és una “avenç”, però “queda curta” i, com que no és d’obligat compliment, “no solucionarà els problemes d’embussos en canonades i depuradores”. Segons la seva opinió, el problema és que permet que tovalloletes amb el logo d’un sol ús pel vàter “que es degraden un 60%, quan el paper higiènic es desintegra en un 95% en pocs minuts”. Així mateix, l’OCU considera que el fet que continuïn coexistint al mercat les tovalloletes que en teoria sí que es poden tirar pel WC amb les que no, “pot confondre el consumidor, que és probable que acabi llençant-les totes al vàter”.

Notícies relacionades

L’agrupació de consumidors és partidària que es “reverteixi” aquest hàbit i es convenci, per tant, la ciutadania que els objectes sòlids, siguin biodegradables, d’un sol ús o convencionals, han de ser dipositats a les escombraries. “No és la millor manera d’aconseguir-ho consolidant reclams amb mitges veritats”, afirma l’OCU, amb referència que en alguns productes continuï apareixent la possibilitat de llençar-los al WC.

La Generalitat i el Senat

Les administracions s’han alineat amb els consumidors i aquest dimecres la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han llançat una campanya destinada precisament a fer que tots els residus sòlids acabin a la paperera, incloent-hi el paper higiènic humit. A més, el Senat va instar recentment el Govern a moure fitxa i a demanar a les institucions europees que inclogui aquests materials dins de l’estratègia sobre plàstic.