POLÈMICA DECISIÓ

Pfizer va ocultar que un fàrmac seu podia prevenir l'Alzheimer, segons 'The Washington Post'

Va rebutjar fer el costós assaig clínic sobre l'Enbrel que li demanaven els seus investigadors

La farmacèutica argumenta que els indicis no complien els seus "rigorosos estàndards científics"

afp 1ag0iy

afp 1ag0iy / MARIO TAMA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip d’investigadors de la farmacèutica Pfizer va descobrir el 2015 que un dels fàrmacs  estrella de la companyia, Enbrel, un potent antiinflamatori indicat per tractar l’artritis reumatoide, reduïa el risc d’Alzheimer en un 64%, segons revela en exclusiva 'The Washington Post’. La troballa es va fer després d’analitzar centenars de milers de reclamacions de l’assegurança. Però comprovar aquest efecte en humans suposava un costós assaig clínic –estimat en 80 milions de dòlars– i Pfizer va optar, després d’anys de debats interns, per no continuar investigant i per no fer pública la informació. L’empresa ha confirmat aquest fet i ha argumentat que va prendre la decisió basant-se en els seus "rigorosos estàndards científics".

Els investigadors de Pfizer van instar la direcció a impulsar aquest assaig clínic i provar el fàrmac en milers de pacients per determinar si el que mostraven els indicis era real, segons un document intern que ha tingut accés el 'Post’. "Enbrel podria prevenir, tractar i retardar l’evolució de l’Alzheimer", assenyalaven al document que va ser presentat a un comitè de l’empresa el febrer del 2018.

Pfizer ha explicat al diari nord-americà que durant els tres anys en què va debatre internament l’assumpte, des del 2015 al 2018, van considerar que no hi havia certesa que Enbrel podria prevenir l’Alzheimer perquè aquest fàrmac no actua directament sobre el cervell. I les dades que tenien, afegeixen, no reunien els seus "rigorosos estàndards científics" i, per això, l’empresa dubtava dels resultats. El factor "ciència" va ser el determinant per prendre la decisió, ha admès el portaveu de l’empresa, Ed Harnaga. 

Crítiques dels científics

L’empresa apunta que publicar la informació sobre l’Enbrel i l’Alzheimer podria haver portat els investigadors de tot el món a un camí equivocat. Un punt amb què molts científics han mostrat ja el seu desacord. Consideren que Pfizer hauria d’haver publicat com a mínim les dades que tenia i obrir així una porta a noves investigacions. “És clar que ho haurien d’haver publicat. ¿Per què no?", afirma Rudolph E. Tanzi, investigador de la malaltia i professor a la Harvard Medical School i a l’Hospital General de Massachusetts.

En la mateixa línia, Keenan Walker, professor de Medicina a l’Hospital Johns Hopkins que estudia la influència de les inflamacions en l’Alzheimer, opina que "tenir aquesta informació hauria ajudat la comunitat científica".

Notícies relacionades

La decisió de Pfizer sobre Enbrel va coincidir amb l’anunci de la companyia que anava a tancar la seva divisió de neurologia, la que investiga tractaments per a l’Alzheimer, i amb això acomiadar 300 empleats.

També coincideix amb la fi de la patent d’Enbrel, fet que suposa l’entrada en competència de medicaments genèrics i redueix per a l’empresa els incentius en noves investigacions sobre aquest antiinflamatori.

Temes:

Alzheimer