AUDIÈNCIA DE LLEIDA

El pare de la Nadia, lliure després de complir mitja condemna

Fernando Blanco ha complert el temps màxim que pot estar en presó provisional

La sentència que el condemna a cinc anys de presó encara no és ferma

fernando-blanco / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fernando Blanco, condemnat a cinc anys de presó per estafa a l’haver utilitzat la malaltia rara que patia la seva filla Nadia Nerea per enriquir-se amb les donacions rebudes per a tractaments que no es duien a terme, ha sortit cap a les 12.55 hores d’aquest dimarts de la presó de Ponent (Lleida). A primera hora del matí, l’Audiència de Lleida ha ordenat la seva immediata llibertat a l’haver complert el màxim de la pròrroga de la presó provisional. La sentència, a més, encara no és ferma.

Blanco ha sortit de la presó sense fer declaracions als mitjans de comunicació apostats a la porta i el seu advocat, David Peña Nofuentes, preguntat si el seu client aniria a veure la seva filla ha afirmat: “per descomptat”. El lletrat ha insistit que el pare de la Nadia és innocent i que pensa recórrer al Tribunal Suprem. 

La llei d’enjudiciament criminal estableix que una persona no pot estar en presó preventiva més de la meitat del temps de la condemna que se li ha imposat quan no és definitiva. Aquest termini es compleix justament aquest dimarts, i per això s’ha decretat la llibertat de Fernando Blanco fins que la sentència no sigui ferma. Ara per ara no ho és. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va confirmar fa uns quants dies la pena de presó imposada, però va ordenar que es modifiqués part de la sentència inicial amb una individualització dels perjudicats per l’estafa, a qui s’ha d’indemnitzar i concretar les quantitats.

A més d’ordenar la llibertat, l’Audiència de Lleida ha establert la retirada del passaport del pare de la Nadia i la prohibició d’abandonar Espanya, i també l’obligació de compareixença quinzenal davant l’autoritat judicial.

Malaltia rara

Notícies relacionades

La Nadia Nerea tenia una malaltia considerada rara (tricotiodistròfia), però no hi havia risc per a la seva vida. Els seus pares, Fernando Blanco Botana i Margarita Garau Ramis, van utilitzar la malaltia de la nena com a engany per captar diners en concepte de donacions. Aquest és el resum de la sentència dictada el novembre del 2018 per la Secció Primera de l’Audiència de Lleida, que va condemnar per estafa continuada agreujada els progenitors. Els magistrats van imposar cinc anys de presó al pare i a la mare se la va condemnar a tres anys i sis mesos de presó. El tribunal va considerar acreditat que tots dos es van enriquir en 402.232,65 euros. La justícia, d’entrada, té confiscats uns 320.000 euros.

La sentència remarca que, aprofitant la malaltia de la nena, els pares "van ordir un pla per obtenir un lucre patrimonial il·lícit", constituint una associació, a través de la qual van recaptar fons. Detalla que entre els anys 2010 i 2016, els acusats van acudir a programes de televisió i van concedir entrevistes, moltes vegades, en companyia de la seva filla. En les trobades amb la premsa, no només oferien explicacions de la malaltia de la Nadia, sinó que també manifestaven que necessitaven diners per a la investigació d’aquesta malaltia i per "sufragar els elevats costos de falsos tractaments".