AUDIÈNCIA DE LLEIDA

El pare de la Nadia: «No he fet teatre, tot ho vaig fer per la meva filla»

El fiscal diu, en el seu informe final, que «com a actor, Fernando Blanco hauria tingut més èxit que en aquests afers»

L'acusació sosté que els acusats han fet «molt mal» a les associacions que lluiten contra les malalties minoritàries

fcasals45296527 02 09 2018 lleida   judici pares nadia fotos  ramon gabriel181002104140

fcasals45296527 02 09 2018 lleida judici pares nadia fotos ramon gabriel181002104140

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“No he fet gens de teatre, ni de cine ni d’actor, tot ho vaig fer per la meva filla”, ha assegurat el pare de Nadia Nerea, Fernando Blanco, en el seu torn d’última paraula i abans que quedésvist per a sentènciael judici que s’ha celebrat a Lleida contra ell i la seva dona,Margarita Garau,per presumptament estafar centenars de persones al recaptar fons al·legant que la vida de la menor corria perill per la malaltia minoritària que patia. “Vaig iniciar tot això per la meva filla i per allargar-li la vida [...] la meva dona va firmar tot el que li vaig posar davant. El que el fiscal demana és condemnar la Nadia”, ha insistit. L’acusada també ha parlat: “No he utilitzat mai la meva filla per a res, només l’he cuidat 24 hores al dia. Necessito recuperar la meva filla. El Fernando és un bon pare”. La defensa del progenitor ha sol·licitat la seva llibertat, però la fiscalia s’hi ha oposat. El tribunal decidirà en els pròxims dies. Els dos imputats s’enfronten a una pena de sis anys de presó.

Per al fiscal Pedro López, el pare de la Nadia és un “fabulador” i “entabanador” que utilitzava el “xantatge emocional” per a recaptar fons amb l’argument que la seva filla tenia una malaltia minoritària i que la seva vida corria perill, quan no era cert. “Com a guionista o actor hagués tingut més èxit que en aquests combats”, ha expressat en el seu informe final, i d’aquí les últimes paraules de Blanco. “Han fet molt mal a les associacions per a la investigació de malalties minoritàries. Ara tothom dubta”, ha lamentat el ministeri públic.

El fiscal ha defensat la seva postura, que el matrimoni va utilitzar com una argúcia per recaptar fons (fins a 1,2 milions d’euros) la malaltia que des del seu naixement, el 2005, patia la seva filla. “El senyor Blanco segur que ha vist ‘Doctor House’”, ha ironitzat l’acusació pública per posar èmfasi que Blanco s’havia inventat que la menor seria sotmesa a uns inexistents tractaments genètics en centres de París i Houston. I, sarcàsticament, ha agregat que suposadament va viatjar més enllà de la Unió Europea sense tenir passaport. Alhora, ha sostingut que l’associació creada pels pares de la Nadia per recaptar fons és com “la pistola per cometre un atracament”. És a dir, un instrument per a l’engany.

“Ha enganyat els mitjans de comunicació, la seva família, la seva dona i, fins i tot, l’Església, que va cedir locals per a activitats per a la recaptació de fons”, ha recalcat el fiscal. Per l’acusació, aquest era el seu mitjà de vida, perquè ni Blanco ni la seva dona treballaven ni tenien ingressos. “No portava una vida de superluxe, però si folgada”, ha explicat.  “Vostès han deixat la seva filla exposada”, ha etzibat el fiscal adreçant-se als dos acusats. “Han convertit el que per a qualsevol pare seria una desgràcia en un mitjà de vida, com si els hagués tocat una Bonoloto”.

Un engany cada vegada més gran

“Se’n va anar de Mallorca, on dormien tots en un matalàs, en un xalet d’alt estànding a Fígols” per continuar, segons la seva opinió, vivint dels diners que recaptaven per al tractament de la nena. D’aquests fons, sostenen els investigadors, només se’n van gastar uns 2.700 euros en metges. A la vivenda, ha recordat, hi havia fins i tot una col·lecció de rellotges de valor que oscil·la entre els 50.000 i 60.000 euros. “Es va trobar amb molt diners de cop i, com a nou-ric, es va comprar un cotxe nou”, ha recalcat l’acusació, que, a més, ha detallat que les guardioles amb la recaptació eren al garatge de la vivenda plenes de pols. “L’engany va creixent i s’adapta a la situació. Si fa falta dir que tinc un càncer, doncs bé, es fa”, ha recalcat.

De la dona, Margarita Garau, ha al·legat que “no és tonta” i que va col·laborar amb el seu marit en la gestió dels fons. El fiscal s’ha preguntat: “¿Com pot ser que la mare de la nena, que, segons ella, no es pot separar mai de la seva filla, no acompanyi el pare en els viatges per operar la nena?”. Ell mateix s’ha respost: “És clar, perquè és mentida”.

L’acusació ha anat desgranant cadascun dels testimonis i ha fet especial menció a la Mercè, la veïna del matrimoni imputat que es va quedar amb la nena quan Margarita Garau va ser detinguda “Li va dir que havia volat a Mallorca i a París, a Eurodisney, però res més”, ha explicat. Res de Houston ni altres llocs remots. 

Per la fiscalia, l’“engany” utilitzat pels pares és “suficient” per considerar que els imputats han comès un delicte d’estafa. Un exemple d’això són les “argúcies” que anaven utilitzant els pares de la Nadia per aconseguir els seus objectius, com ara inventar-se que el pare tenia càncer de pàncrees. Per manegar-ho tot, a més, van utilitzar els mitjans de comunicació.

¿On han anat els diners?

Notícies relacionades

El defensor de Blanco, David Peña, ha admès que no pot provar els viatges del seu client a Houston per a un tractament genètic per a la seva filla, però que tampoc en dubta. El lletrat ha insistit que no hi ha estafa ni engany, però també ha precisat que “el que ha passat amb aquest milió [el recaptat] no ho sabrem mai”. Ha explicat que ningú va preguntar ni va comprovar si existien aquests viatges a l’estranger o les clíniques dels Estats Units i que el pare va parlar sempre d’allargar la vida de la nena, no de la seva mort.

El lletrat només ha reconegut que en ocasions el pare de Nadia “va exagerar” en les entrevistes. “Ell actua com a pare, per un mal que pateix la seva filla”, ha al·legat. En cas que es consideri que va cometre delicte, l’advocat ha sol·licitat que s’apliqui l’atenuant d’estat de necessitat (captar fons per ajudar la seva filla) i reparació del mal (es va intentar tornar diners i hi ha 300.000 euros bloquejats judicialment) i només se’l condemni a dos anys de presó, el temps que ha sigut a la presó. Alberto Martín, advocat de Margarita Garau, ha reiterat que l’acusada no va fer gestions, “va actuar de bona fe” i confiant en el marit. Ha negat que la dona utilitzés la seva filla i hagués estafat ningú. “És possible que s’hagi equivocat en algunes coses greus, fins i tot en el seu matrimoni”, ha sentenciat el togat per desvincular-la del marit.