Polèmica

Botswana aixeca la prohibició de caçar elefants

El veto estava en vigor en aquest país africà des del 2014

undefined44895774 file   in this march 3  2013 file photo elephants drink wate180904161408

undefined44895774 file in this march 3 2013 file photo elephants drink wate180904161408 / Charmaine Noronha

1
Es llegeix en minuts
Efe

Botswana, el país amb més elefants del món, ha decidit aixecar la prohibició de caçar aquests animals al seu territori, han informat fonts oficials.

La decisió, adoptada després d’"extenses consultes amb totes les parts implicades", va ser anticipada ahir a la nit, en un comunicat, pel Ministeri de Medi Ambient, Conservació i Turisme de Botswana. 

L’augment dels conflictes entre humans i elefants –per exemple, per incursions dels paquiderms en localitats i terrenys de cultiu– o l’augment dels depredadors (derivat del creixement demogràfic dels elefants) i les seves conseqüències per al bestiar figuren entre els motius assenyalats per al final del veto.

"Impacte negatiu" en algunes comunitats

El Govern també al·lega que la prohibició, instaurada el 2014 perl’anterior president del país, Ian Khama (2008-2018), ha tingut un "impacte negatiu" en la forma de vida de moltes comunitats que abans se’n beneficiaven.

En general, Botswana considera que hi ha "consens general" entre els implicats perquè s’aixequi el veto, si bé el Ministeri també va reconèixer que va començar el procés de consultes el febrer passat perquè hi havia "dues escoles de pensament" sobre això.

Aquest debat va involucrar les comunitats afectades per l’augment de la població d’elefants, autoritats locals, oenagés, empreses de turisme, investigadors i conservacionistes, entre d’altres.

Amb més de 135.000 exemplars, Botswana té la densitat de població d’elefants més gran del món.

L’actual president, Mokgweetsi Masisi, manté una actitud contrària a la inviolabilitat dels elefants, malgrat que el turisme de safaris de luxe aporta sucosos ingressos al país.

A començaments de maig, Masisi va ser amfitrió d’un fòrum amb els països veïns –un grup que en total acull dos terços dels 400.000 elefants que s’estima que queden a l’Àfrica– en el qual fins i tot va defensar el final de la prohibició internacional de comerciar amb ivori.

Notícies relacionades

Es calcula, segons dades del Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF), que a la primera meitat del segle XX hi havia més de tres milions d’elefants a la regió.

La població total ha disminuït en menys d’un segle fins a situar-se en el 13% d’aquelles xifres. 

Temes:

Botswana