Immigració

Cau una xarxa que cobrava 6.500 euros als immigrants per creuar l'Estret en pastera

L'organització exigia 1.000 euros més als marroquins per traslladar-los a Barcelona o Bilbao

La trama va aconseguir traficar, segons sembla, amb mig centenar de persones, entre elles menors d'edat

zentauroepp48159707 sociedad   fotos de la policia del tema de la operacion cont190515144637

zentauroepp48159707 sociedad fotos de la policia del tema de la operacion cont190515144637

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Policia Nacional ha desarticulat a Màlaga i Cadis una organització criminal dedicada al tràfic d’immigrants marroquins, a qui cobrava fins a 6.500 euros per creuar l’estret de Gibraltar en pastera. Mig centenar de persones, entre elles alguns menors d’edat, van caure a les seves mans per arribar a les costes espanyoles, on se’ls tornava a reclamar un nou pagament, ara de 1.000 euros, per traslladar-los a ciutats com Barcelona o Bilbao a la recerca d’un futur millor i més opcions de treball. L’operació se salda amb 11 detinguts, set dels quals ja han entrat en presó preventiva per ordre judicial.  

Fonts policials van explicar que la investigació es va iniciar a Pamplona gràcies a la denúncia d’un dels migrants. Segons va relatar, l’any passat va embarcar en una pastera des de Tànger amb 12 persones més. A certa distància de la costa espanyola, van haver d’inflar una barca de goma per arribar a una platja de Tarifa, on els esperaven dos membres de la xarxa, també marroquins, per traslladar-los a una finca “segura” i eludir les forces de seguretat. En aquesta vivenda, amb els considerats capitostos de la trama a Espanya, va passar diversos dies a l’espera que la família fes el segon dels pagaments. Una vegada rebuts els diners, va ser conduït a una estació d’autobusos on se li va facilitar un bitllet de transport.

Després de diverses gestions, els agents van comprovar que la xarxa captava tant majors com menors d’edat, tots ells procedents del Marroc, als familiars dels quals sol·licitaven entre 3.500 i 6.500 euros per dur a terme els trasllats. A Tànger, ciutat on eren conduïts els immigrants des d’altres zones, es quedaven en cases a l’espera de creuar cap a Cadis i Algesires en pasteres sense condicions de seguretat. Segons la policia, els investigats “tenien ple coneixement de l’arribada de les pasteres procedents del Marroc a les costes espanyoles” gràcies als contactes amb els membres de l’organització assentada al país nord-africà.

Transport, roba i un mòbil

Notícies relacionades

Una vegada completats tots els pagaments, les persones que havien passat l’Estret ja podien partir amb autobús cap a diferents llocs d’Espanya i l’estranger. En sentit, les indagacions han pogut acreditar viatges a Barcelona, Bilbao i França, i que era la mateixa organització criminal la que els acostava fins a l’estació d’autobusos i els aconseguia els bitllets, a més de facilitar-los roba adequada i un telèfon mòbil.

La xarxa desmantellada va traficar, segons sembla, amb almenys mig centenar d’immigrants. Els agents van detectar, a més, que l’organització també es dedicava a recollir menors estrangers no acompanyats ('menes’), a qui prèviament alliçonaven i induïen aescapar  dels centres de menors on eren atesos. Els nois eren controlats i retinguts en un domicili fins que es materialitzaven els pagaments requerits a les seves famílies sota amenaces que afectaven la seva integritat física o una entrega a la policia per a la seva devolució al Marroc.