Sinistre amb 13 estudiants morts

El conductor de l'autocar de Freginals estava cansat, però no va cometre cap delicte

El jutjat d'Amposta arxiva per tercera vegada la causa per l'accident en què van morir 13 estudiants

El jutge afirma que el sinistre es va produir a causa del cansament de l'investigat, però no per una imprudència

 

  / EFE / JAUME SELLART

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat d’Amposta que investigaval’accident d’un autocar a l’accident d’un autocarFreginals (Montsià, Tarragona), que va tenir lloc el 20 de març del 2016 al’AP-7 i en què van morir 13 estudiants d’Erasmus, no ha trobat proves que permetin demostrar que el conductor d’aquest vehicle, S. R. J., cometés un delicte d’homicidi imprudent. La jutge Gloria Granell atribueix el sinistre al "cansament" de l’imputat, tal com van apuntar al seu dia els Mossos, i per això ha arxivat per tercera vegada el procés judicial.  

La interlocutòria detalla que el conductor de l’autocar conduïa a la velocitat màxima permesa (100 quilòmetres per hora), ho feia sense la influència de begudes alcohòliques i no es va distreure al no haver utilitzat els telèfons mòbils de què disposava. La resolució puntualitza que “la causa de l’accident ja va estar determinada per l’informe pericial subscrit per Mossos d’Esquadra, del qual es desprèn que va ser el cansament de l’investigat. Si bé el dia dels fets es van respectar els temps de conducció i de descans diari que s’estableix normativament”. La policia de la Generalitat va determinar al seu dia que la causa de l’accident va ser la "son" i el "cansament", segons l’atestat a què va tenir accés EL PERIÓDICO.

Desviacions en la trajectòria

Notícies relacionades

El cansament s’acredita, precisa la jutge d’Amposta, per "les desviacions de trajectòria de l’autobús" a tan sols 300 metres del lloc on es va produir l’accident, de tal manera que "no es pot atribuir a la conducta de l’investigat una gravetat de tal entitat com la que s’exigeix pel Codi Penal", sense perjudici de les responsabilitats civils en què hagués incorregut". La investigació també ha descartat errors en l’electrònica de control del sistema de frens o del motor.

L’accident es va produir a les 5.51 hores d’aquest 20 de març, quan l’autocar viatjava per l’AP-7 amb destinació a la Junquera. Al quilòmetre 333,2, a l’altura de Freginals, va sortir de la via. Primer, pel marge dret, i després per l’esquerre, envaint la mitjana que separa els dos sentits de la circulació i bolcant al carril contrari. L’autobús, finalment, va xocar amb un turisme que circulava en direcció a Alacant.

Temes:

Catalunya