GRAVAT A LA SERRALADA CANTÀBRICA

El moment de l'emancipació dels cadells d'os a Cantàbria | Vídeo

Un gran mascle en zel s'acosta a una femella i als seus dos fills de segon any i es produeix la separació familiar

fundacion oso pardo graba momento que induce emancipacion de oseznos / periodico

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Tècnics de la Fundación Oso Pardo han gravat, en la subpoblació d’ossos de l’occident cantàbric, el moment que precedeix l’emancipació dels cadells d’os, quan un gran mascle s’acosta a un grup familiar, compost per l’ossa i els seus dos cadells de segon any.

La femella repel·leix l’acostament enfrontant-se al mascle i interposant-se entre aquest i les seves cries, que miren expectants des de la vora del tallat rocós.

Quatre mesos de zel

De l’abril al juliol es produeix el zel dels ossos a la serralada cantàbrica. És el moment en què els mascles intenten acoblar-se amb el major nombre possible de femelles, però en ocasions aquestes encara es troben acompanyades de les seves cries, com recull l’escena del vídeo.

Si els cadells són de segon any, és a dir, van néixer el gener de l’any anterior, haurà arribat el moment de l’emancipació per a ells.

No és la primera vegada que els tècnics de la FOP observen aquesta escena, seguida dies després d’observacions dels joves ja independitzats alimentant-se tranquil·lament i de la femella iniciant el festeig amb el mascle en una altra zona.

La marxa de la mare

Notícies relacionades

La majoria de les separacions familiars es produeixen en aquesta època de l’any i estan associades a la presència d’un mascle adult a prop del grup familiar, cosa que desencadena la marxa de la mare, per a l’inici d’un nou cicle reproductor, i l’emancipació de les cries.

Un cop independitzats, amb poc menys d’un any i mig d’edat, els germans d’una ventrada mantenen els seus llaços fraternals i solen continuar junts durant almenys un any més, segons explica la Fundación Oso Pardo.

Temes:

Cantàbria