El Homrani: el repte de l'administració amb els 'menes' és que la seva emancipació tingui èxit

El conseller diu que durant les últimes setmanes ha descendit lleugerament el nombre de menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya

zentauroepp47968161 el conseller de treball  afers socials i fam lia  chakir el 190504105754

zentauroepp47968161 el conseller de treball afers socials i fam lia chakir el 190504105754 / Pere Francesch

3
Es llegeix en minuts

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, considera que el repte de l’administració amb els menors estrangers no acompanyats (menes) no és l’acollida sinó la seva integració social i laboral i que el procés emancipador tingui èxit quan compleixen 18 anys i deixen d’estar tutelats. En una entrevista amb Efe, El Homrani ha defensat “el potencial” que tenen aquests joves immigrants perquè contribueixin a la societat, ja que han demostrat que “s’atreveixen i superen un complicat i dur procés d’emigració”. 

Sobre l’apunyalament sofert aquesta setmana per un menor tutelat que s’havia escapat del centre on vivia, el conseller ha comentat que “com fem sempre, ens personarem com a acusació particular en defensa dels drets del menor”. “D’altra banda –ha afegit– alsmenors que tenim sota tutela i que cometen delictes se’ls tracta com a qualsevol altre jove i han de complir amb les mesures que dicta la justícia”.

Baixa l’arribada de menes

El conseller, que ha recordat que a Espanya únicament Catalunya i Euskadi compten amb polítiques per als postutelats, ha informat que en les últimes setmanes ha descendit lleugerament el nombre de menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya –un total de 3.447 entre l’1 de gener de 2018 i el 15 de març d’aquest any–. No obstant, ha puntualitzat: “Vam continuar treballant amb la previsió que vam fer l’any passat”, quan van augurar que aquest any continuarà l’arribada en bon nombre de menes.

El conseller ha destacat que l’arribada dels menors estrangers no només és un “repte complex” de Catalunya sinó de tot Europa, on “s’han de garantir els drets de la infància i l’adolescència” i ha posat com a exemple que a la ciutat de París hi ha 200 menes cada dia dormint al carrer.

El Homrani ha remarcat l’esforç fet per la Generalitat, que els dos últims anys ha creat un total de 2.700 places per acollir aquests nois, i ha ressaltat que “la primera acollida l’estem fent bé”, tot i que ha tornat a queixar-se que el Govern espanyol no els informa de l’arribada dels menors, la majoria procedents d’Andalusia.

Quant als menors que han de dormir a les comissaries dels Mossos d’Esquadra, ha indicat que la policia és “la porta d’entrada al sistema”, ja que els agents han d’identificar i comprovar l’edat i origen dels menes i portar-los als centres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA).

Centre d’Emergència

També ha tornat a insistir en què els recursos que reparteix el Ministeri per acollir els menors estrangers es distribueixi en funció d’on són acollits i no d’on arriben per primera vegada.

El Homrani ha revelat que estan treballant conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona per crear un Centre d’Emergència, que seria on els menes rebrien la primera acollida, “perquè tots arriben a Barcelona, que és la ciutat de referència”, i des d’on es redistribuirien a centres repartits per tota la geografia catalana. Tot i això, el conseller s’ha mostrat partidari que els menors visquin en pisos tutelats, on poden rebre una atenció més personalitzada.

El Homrani ha recordat que els centres d’acolliment de la DGAIA “no són centres tancats, tot i que estan subjectes a normes i horaris”, i que els educadors parteixen d’un pla individualitzat “de cada noi tenint en compte les seves circumstàncies i el moment vital en què es troba”.

Sobre les mesures adoptades després de les denúncies per episodis de violències en centres de protecció a la infància, el conseller recorda que existeix un “protocol de prevenció i actuació davant de situacions de violència en els centres de protecció a la infància per reduir les agressions als professionals”.

Notícies relacionades

La DGAIA compta amb 11 centres propis –a més dels centres concertats–, on treballen 271 educadors en plantilla, que aquest any s’han reforçat amb 23 educadors més.

El conseller s’ha felicitat perquè fins ara tots els partits polítics de Catalunya han respectat l’acord arribat a la cimera convocada pel president Quim Torra per “no fer batalla electoral de la immigració” i ha dit que això ha sigut possible “gràcies a la generositat de tots”.