Juana Rivas torna a denunciar el seu ex per maltractament als seus fills

Les demandes s'han presentat a Itàlia recolzades en informes mèdics de les últimes setmanes

La Fiscalia italiana va arxivar fa uns dies les anteriors denúncies per falta de fonament

juana-rivas

juana-rivas

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’acumulació de sentències en contra seu no sembla que desaniminJuana Rivas, la mare granadina condemnada a cinc anys de presó per estar un mes amagada i desobeint el mandat judicial que l’obligava a retornar els seus fills al seu pare a Itàlia. Ella sempre va defensar que era la seva manera de protegir-se contra la violència de gènere que havia patit. I ara torna a la càrrega amb dues noves denúncies contra el seu exmarit, Francesco Arcuri, acusant-lo de maltractaments als seus fills, que en l’actualitat tenen 12 i 6 anys.

Fonts judicials de la seva defensa van confirmar que les denúncies se sustenten en els informes de lesions emesos pelpersonal mèdic que va atendre els menors en les últimes setmanes, en les dates en què Rivas els va anar a visitar. La seva presentació davant dels tribunals italians es produeix just després que s’hagi sabut que la Fiscalia del país transalpí va decidir arxivar vuit denúncies anteriors en les quals acusava Arcuri de maltractaments físics i psicològics tant als menors com a ella, entre les quals hi ha la que va presentar a Granada només marxar de Carloforte (Càller) el 2016 i a la qual Rivas s’ha aferrat com a argument per al seu posterior rebuig de tornar els menors.

El ministeri públic italià, no obstant, entén que no és procedent continuar endavant per falta de proves i al donar-li poca versemblança a la versió de Rivas. És més, considera que les suposades lesions denunciades són incompatibles amb les situacions descrites i contraposa el testimoni de la mare amb l’informe psicològic elaborat pels pèrits judicials en el procés de custòdia dels nens, que va descriure Rivas com una dona amb una personalitat “manipuladora” i “incapaç de distingir el seu interès del dels seus fills”, i que van recomanar-li que seguís una teràpia setmanal per recuperar les seves “habilitats maternals”.

Falta d’actuació de la Fiscalia

Ara, i a l’espera de recórrer davant del Tribunal Suprem la condemna espanyola a cinc anys de presó per sostracció de menors,  la defensa de Rivas se centra en els procediments a Itàlia. Juntament amb la presentació d’aquestes dues noves denúncies, que incideixen en el suposat maltractament, han recorregut l’arxivament de les causes anteriors per tal com s’ha produït, “sense ni tan sols haver escoltat” la mare, segons confirmen des de la seva defensa.

Notícies relacionades

Així, el recurs d’oposició no només qüestiona la“falta d’actuacions”dutes a terme pel ministeri públic en la fase d’investigació, sinó que, a més, retreu que aquest arxivament se sustenti fonamentalment en l’informe psicològic d’un altre procediment. Un peritatge que, a més, formula les seves conclusions entorn de la síndrome d’alienació parental, molt qüestionada per nombrosos especialistes. De fet, la guia contra la violència de gènere elaborada pel Consell General del Poder Judicial al nostre país rebutja utilitzar-la en els procediments judicials al no haver sigut reconegut per cap associació professional o científica, i remarcant que acceptar-la en un procediment de guàrdia i custòdia “suposa sotmetre els menors a una teràpia coactiva i una vulneració dels seus drets per part de les institucions que precisament tenen com a funció protegir-los”.

En aquest sentit, la defensa de Rivas a Itàlia considera que el fet que s’hagi fixat immediatament una vista per al pròxim 3 de juliol avala la“multitud de proves documentals i testificals”presentades per Rivas en el recurs per acreditar la realitat dels fets denunciats.