REPTES DEL SEGLE XXI

«El món ha d'implicar-se en l'Agenda 2030 com fa amb el feminisme»

Victoria Camps i Cristina Gallach participen en el diàleg 'Els futurs de la ciutadania', de Dircom

Defineixen aquest pla de les Nacions Unides com un «bé comú» pel que cal «mobilitzar-se»

zentauroepp47538271 gallach  victoria camps190328213850

zentauroepp47538271 gallach victoria camps190328213850 / NGEL GARC A

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La catedràtica emèrita de filosofia moral i política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Victoria Camps, i l’alta comissionada per a l’Agenda 2030, Cristina Gallach, han sigut aquest dijous les protagonistes del diàleg ‘Els futurs de la ciutadania’, celebrat a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Aquest debat, que ha tingut lloc en el marc de la trobada de comunicadors Netcom 2019, organitzada per l’Associació de Directius de la Comunicació (Dircom), buscava ser un espai de reflexió sobre els reptes de la ciutadania del segle XXI, com la sostenibilitat, la protecció del medi ambient o la lluita contra la desigualtat.

En el diàleg, guiat pel periodista Ramon Pellicer (TV-3), Camps ha destacat la necessitat que cada persona se senti “ciutadana” del món perquè siguin els valors ètics els que la guiïn. També ha assenyalat que, “perquè els drets es vegin garantits”, hi ha d’haver al seu torn “obligacions i compromisos”.

“El ciutadà del segle XXI és un individu sotmès a moltíssimes pressions socioeconòmiques en un món en canvi, amb grans dosis de desorientació”, ha dit per la seva part Gallach. En aquest sentit, la filòsofa Camps ha assenyalat que, encara que cada vegada l’individu té “més llibertats” per ser “el que desitja ser”, està “més desconcertat”. “I això és un fracàs de l’ètica liberal. Necessitem una mínima igualtat perquè tothom sigui lliure”.

Acabar amb les desigualtats

Arribades a aquest punt les dues dones han ressaltat la importància del’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Camps l’ha definit com a “bé comú”. L’Agenda 2030, subscrita el 2015 pels estats membres de les Nacions Unides, és un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat. L’agenda planteja 17 objectius amb 169 metes de caràcter integrat i indivisible que inclouen les esferes econòmica, social i ambiental.

“Jo sempre estic enamorada del meu marit, dels meus fills i de l’Agenda 2030 perquè és molt útil per construir el món a llarg termini”, ha reivindicat Gallach, experta en la qüestió. Camps ha lamentat que “la majoria de la gent” no sàpiga què és l’Agenda 2030 i “aquí”, ha dit, “és on juga un paper important la comunicació”. “És molt difícil dissenyar com ha de ser el món del futur, però no tant pensar què no volem que sigui el món del futur. El gran repte és acabar amb les grans desigualtats”, ha assegurat.

Notícies relacionades

Gallach i Camps han valorat positivament la “sensibilització” creixent amb el mal que fan els plàstics i amb el medi ambient, una cosa també recollida a l’Agenda 2030. “Tothom hauria d’implicar-se [en l’Agenda 2030], des de la comunicació, les empreses, la universitat”, ha dit Camps. Segons ella, el gran assoliment del feminisme és precisament això, que està aconseguint “que tothom pensi que ha de canviar la relació home-dona perquè hi ha violència, un repartiment no equitatiu de la feina i perquè no hi ha paritat”.

Finalment, Gallach ha definit l’Agenda 2030 com un “contracte social”, un “apoderament” de l’individu per qui ha de “mobilitzar-se la ciutadania”.

Temes:

Agenda 2030