Aquest divendres

Comença la prohibició de fer foc al bosc a Catalunya

En parcel·les de les urbanitzacions només es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra

zentauroepp39027200 incendi pierola170623194841

zentauroepp39027200 incendi pierola170623194841 / Bombers de la Generalitat

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La prohibició de fer foc al bosc a Catalunya comença demà divendres, 15 de març, i es prolongarà fins al 15 d’octubre, per prevenir els incendis forestals en un any en què en els tres primers mesos ja s’han cremat més hectàrees que en tot el 2018.

Segons ha informat el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, la prohibició de fer foc en terrenys forestals afecta zones que estiguin poblades d’espècies arbòries o no, i la franja de 500 metres que els envolta.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc es poden fer focs d’esbarjo ni altres de relacionats amb l’apicultura.

Barbacoes d’obra

Segons la norma que entra en vigor demà, dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataespurnes.

També queda prohibit tirar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol tipus que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs artificials o altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres en via de comunicació que travessin terrenys forestals.

L’any passat hi va haver a Catalunya 312 incendis forestals, que van cremar 202 hectàrees, i va ser l’any en què menys focsmenys focs es van registrar en els últims 15 anys gràcies a unes condicions meteorològiques favorables, amb una pluviometria prèvia que va ajudar a mantenir els boscos humits durant l’estiu.

Notícies relacionades

Segons Agricultura, des de l’1 de gener d’aquest any ja s’ha superat el total d’hectàrees cremades durant tot l’any passat, ja que hi ha hagut 62 incendis forestals, que han cremat 224,50 hectàrees.

L’incendi forestal més important d’aquest any es va originar el mes de gener passat a Arties (Lleida), amb 193,1 hectàrees cremades.