PREVENCIÓ D'INCENDIS

Catalunya utilitzarà drons contra els incendis forestals

La campanya d'incendis comença amb tranquil·litat gràcies a les pluges, però serà "crítica" si hi ha una sequera estival

zentauroepp43746535 teresa jord   consellera d agricultura  ramaderia i pesca  s180614142734

zentauroepp43746535 teresa jord consellera d agricultura ramaderia i pesca s180614142734 / Norma Vidal

3
Es llegeix en minuts
Felipe Valenzuela

Els Agents Rurals de la Generalitat i el Servei de Prevenció d’Incendis utilitzaran aquest any drons per vigilar les zones amb risc d’incendis provocats o evitar els rebrots durant la campanya d’estiu, a més de continuar utilitzant gossos ensinistrats per detectar substàncies acceleradores de foc. Aquesta temporada comença, segons el Departament d’Agricultura, "amb una situació de relativa tranquil·litat respecte al perill d’incendis" gràcies a les abundants pluges dels últims mesos. "La situació és millor, però demà comença el període més crític perquè la vegetació forestal acumula un gran estrès pel canvi climàtic", ha alertat aquest dijous Montse Barniol, directora d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi.

“De les primeres coses que volem fer en aquesta conselleria és posar de relleu aquest servei públic. Que la ciutadania sàpiga que el govern del país aposta per la innovació”,ha afirmat la nova consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, que ha visitat les instal·lacions dels Agents Rurals i del Servei de Prevenció d’Incendis. Allà els agents han presentat els equips que utilitzaran en la campanya de prevenció d’incendis forestals que comença aquest divendres 15 i durarà fins a mitjans de setembre.

S’equiparà els serveis amb quatre drons amb càmeres tèrmiques per controlar el territori però també per vigilar zones susceptibles de patir incendis intencionats, i controlar així punts calents i evitar l’avivament de les flames. També es continuarà utilitzant els tres gossos ensinistrats que ajuden a comprendre les causes dels incendis, entre ells Piris, un exemplar capaç de detectar restes de carburants a les zones on es va iniciar el foc. Prop de 500 agents i 240 vehicles estan desplegats a tot el territori català, als quals se sumen els 7.600 voluntaris d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

La Direcció General d’Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa, un mapa operatiu que valora el risc d’incendi a cada zona de Catalunya, i la puntua de zero a tres. Només el 2017 es van cremar 1.983 hectàrees en 629 incendis, dels quals un 32% van ser ocasionats per negligències (fogueres, fumadors, crema agrícola) i un 27% van ser intencionats. "La societat catalana no és conscient de tot el que ens proporcionen els boscos: un millor benestar i serveis ambientals, culturals i patrimonials", ha explicat Montse Barniol. Del total d’incendis ocasionats a Catalunya, 108 no tenen causa coneguda segons dades del Departament d’Agricultura, és a dir, un 17,2%. 

Tres campanyes de sensibilització per a l’estiu

La Generalitat desplegarà un operatiu dedicat a controlar les principals fogueres de Sant Joan, que complementarà els serveis programats per a la revetlla. També s’instaurarà un pla de vigilància especial per evitar incendis en la sega de cereals, activitat amb un risc alt d’incendi forestal a causa de les seves elevades temperatures i al seu baix nivell d’humitat. L’última de les campanyes es dedicarà a potenciar la normativa sobre prevenció d’incendis a l’hora de fer foc. Entre el 15 de març i el 15 d’octubre, únicament es podrà fer foc destinat a barbacoes i a la crema de restes de poda.

El 2017 hi va haver tres incendis forestals importants, on les hectàrees afectades van superar el centenar: a la comarca de la Vall d’Aran (432,3), al Bages (278,43) i el Baix Ebre (123,15). "Els incendis són inherents al clima mediterrani", ha assegurat Barniol. "Els focs s’apaguen gestionant correctament el territori, i el 64% de la superfície forestal de Catalunya va tenir un dèficit en la seva gestió", ha explicat.

Notícies relacionades

"8 de cada 10 incendis estan ocasionats per causes humanes", segons Jordà, que afirma que les polítiques de prevenció d’incendis han de ser horitzontals i transversals. Un dels objectius d’aquesta campanya és la sensibilització de la ciutadania per aconseguir la seva col·laboració i complicitat social. La crema agrícola, de matolls, pastura i deixalles van ser de les principals causes d’incendis forestals, que va arribar a provocar 55 incendis. 

"La situació és molt millor però alhora més estressant per l’abundant vegetació, fins al 15 de setembre no abaixarem la guàrdia", ha afirmat Marc Costa, director generald’Agents Rurals