'DOODLE' DE GOOGLE

Aniversari d'internet: Així es va inventar la World Wide Web

Tim Berners-Lee va presentar el seu projecte el 1989 al seu cap, que el va qualificar de "vague però emocionant"

aniversario-de-internet

aniversario-de-internet

2
Es llegeix en minuts

La xarxa que ha democratitzat la informació fent-la global i accessible està d’aniversari. Un dia com aquest 12 de març de fa 30 anys i gràcies a l’agosarat i curiós somni d’un noi britànic va néixer la World Wide Web o simplement la web (www).

En aquests temps és difícil pensar a fer una vida sense navegar per alguna pàgina web o xarxa social d’internet. Podem revisar la carta d’un restaurant, indagar a la biblioteca virtual de la universitat, verificar les condicions climàtiques o estar veient les notícies quan passen i fora de les nostres fronteres, sense murs que ens ho impedeixin.

Fins i tot Google s’afegeix a aquesta celebració col·locant al seu navegador un 'doodle' interactiu recordant les tres dècades d’aquest embolic que ens té atrapats i del qual no volem deslligar-nos.

¿I a qui li devem aquesta obra tecnològica? Comencem assenyalant que el seu creador és viu i gaudeix de bona salut. Es diu Tim Berners-Lee.

El somni fet realitat

El bon Tim tenia 33 anys i formava part del CERN (un gran laboratori de física nuclear a Suïssa) com a enginyer de 'software'. Allà va elaborar la idea de compartir informació entre diverses computadores per facilitar la vida als seus col·legues. Inicialment, Berners-Lee va imaginar "una gran base de dades d’hipertext amb enllaços mecanografiats", anomenada 'Malla'.

La proposta titulada 'Gestió de la informació: una proposta', va ser presentada el 1989 al seu cap Mike Sendall, que va qualificar el projecte com a "vague però emocionant".

El cap de Berners-Lee li va donar temps per desenvolupar l’humil diagrama de flux en un model funcional, escrivint el llenguatge HTML, l’aplicació HTTP i WorldWideWeb.app, el primer navegador web i editor de pàgines. El 1991, els servidors web externs estaven en funcionament.

Internet i la World Wide Web

La web aviat va revolucionar la vida tal com la coneixem, iniciant l’era de la informació. Avui dia, hi ha gairebé 2.000 milions de llocs web en línia. Ja sigui que l’utilitzis per a correu electrònic, tasques, jocs o per veure vídeos de gatets monos dormint, GIF, xarxes socials, música ‘online’ i ‘streaming’.

Però no confonguem internet amb la web, ja que aquesta última ve a ser una de les seves aplicacions, la més coneguda i la més estesa, entre totes les d’internet.

La web també s’ha convertit en una comunitat descentralitzada, basada en els principis d’universalitat, consens i disseny ascendent.

"Hi ha molt poques innovacions que realment ho han canviat tot", va dir Jeff Jaffe, CEO de World Wide Web Consortium. "La web és la innovació més impactant del nostre temps".

L’advertència de Tim Berners-Lee

Notícies relacionades

Doncs bé, no tot és color de rosa a la web i en Tim ho sap. En el marc de 30è aniversari de fill tecnològic i des de Ginebra, fa una crida perquè els usuaris puguin controlar les seves dades.

"Mentre la Web ha creat oportunitats, donant veu a grups marginats i fent més fàcil les nostres vides, també ha creat oportunitats per als estafadors, ha donat veu als que proclamen l’odi i ha fet més fàcil cometre tota mena de crims", reflexiona el científic britànic.