Europa s'enfronta a un risc greu d'involució feminista

L'extrema dreta podria obtenir fins i tot un 25% dels escons de l'Eurocambra

L'empenta cap a la igualtat ja ha xocat amb diversos murs aquesta legislatura

fcasals47256723 opinadoras de el periodico de catalunya en bruselas seminar 190307135253

fcasals47256723 opinadoras de el periodico de catalunya en bruselas seminar 190307135253

5
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

“Europa serà feminista o no serà”. Amb aquesta determinació s’expressa Iratxe García, líder de la delegació del PSOE a l’Eurocambra. Si bé, a continuació admet que l’auge de la ultradreta “preocupa” i molt la “majoria” del Parlament Europeu perquè, igual queVox, partits populistes o euroescèptics “defensen sense complexos que les polítiques de gènere són una amenaça” per als homes i per això, al seu full de ruta, planegen revertir-les. O almenys, posar-hi pals a les rodes, com ja han fet a la legislatura que està a punt d’acabar països com Polònia o Hongria, amb Governs ultraconservadors, que han aconseguit paralitzar lleis consensuades i orientades a frenar la discriminació que pateixen, en molts àmbits, les dones.

I les projeccions sobre les eleccions europees, que a Espanya se celebren el 26 de maig vinent, no són encoratjadores per a la causa feminista. Les forces antieuropees i populistes podrien obtenir fins i tot un 25% dels escons –es creu que Vox podria guanyar set esconcs– i acabar amb la possibilitat que el Partit Popular Europeu (PPE) i l’S&D, en què s’integra el PSOE, sumin una majoria. En aquest escenari, la gran incògnita dels comicis, a més de com acabi o no el Brexit, és si les formacions d’extrema dreta formen un grup únic –seria el segon-, malgrat les seves diferències, i si aposten per tenir activitat a l’Eurocambra, tot i que moltes són euroescèptiques. En cas de ser així, la ideologia ‘ultra’ augmentaria sens dubte el seu poder de decisió i influència.  

Seminari sobre igualtat

A això s’hi suma que, per primera vegada, països amb Governs d’extrema dreta podrien proposar al voltant de 4 o 5 comissaris de la seva corda. En aquest cas, serà determinant si els partits oposats s’uneixen per vetar-los al Parlament. Per això, és fonamental la posició que adopti el PPE. “Pot apostar per una majoria amb altres grups o aliar-se amb els ultres”, va avisar Ernest Urtasun, eurodiputat dels Verds/Alde, en un seminari sobre igualtat organitzat per l’Eurocambra i EL PERIÓDICO, en el qual va participar aquesta setmana una representació de la seva xarxa d’expertes analistes i opinadores, la més àmplia dels mitjans de comunicació espanyols.

La visita de la xarxa d’opinadores d’EL PERIÓDICO al Parlament Europeu.

Urtasun, juntament amb Marisa Matías, del grup GUE/NGL, han lluitat perquè la Cambra aprovi un informe sobre igualtat de gènere i polítiques fiscals que proposa mesures innovadores com que les declaracions d’IRPF es facin sempre de forma individual, a favor d’accés de la dona al mercat de treball, i que es redueixil’IVA dels productes d’higiene femenina, però també d’aquells que consumeixen de forma majoritària les dones i l’informe conclou que estan més gravats. La moció es va aprovar el mes passat per només 57 vots més, ja que una part del Parlament Europeu considerava que atacava la “família tradicional” i una altra que no era competència de la Unió.

La invasió de competències

Arguments similars s’han utilitzat per tombar altres mesures a favor de la igualtat o per paralitzar lleis ja aprovades, per part d’alguns països al Consell, com la que imposa quotes a les empreses cotitzades i la directiva horitzontal contra la discriminació. Alemanya considera, per exemple, que la primera envaeix les seves competències.

La UE encara no té una directiva contra la violència masclista

Enmig d’aquestes dificultats, els pròxims dies es preveu que vegin la llum les dues úniques iniciatives amb força de llei que suposaran un clar avenç feminista. Així, després de molts dubtes, Europa subscriurà el Conveni d’Istanbul, el tractat més gran contra la violència masclista, que defineix el concepte de víctima i que segons Iratxe García donarà peu a què, a la pròxima legislatura, es posi en marxa una assignatura sorprenentment pendent: l’aprovació d’una directiva contra la violència que pateix la dona pel fet de ser dona.

Així mateix, l’últim ple aprovarà, previsiblement, un paquet de mesures a favor de la conciliació que estén el permís de paternitat a tota la UE fins als deu dies. L’esquerra volia anar molt més enllà però després de mesos de discussions donarà el seu recolzament a la proposta perquè, “per primera vegada, hi hagi un marc legal que reguli la conciliació” i, a partir d’aquí, continuar lluitant, segons explica Urtasun.

L’empenta feminista

Notícies relacionades

Aquestes tímides conquestes haurien sigut encara menors sense el clam feminista que bufa des d’alguns països, com ara Espanya. Així, joves espanyoles assistents d’eurodiputats –entre altres empleades del PE– capitanegen amb energia el moviment #Metoo a l’Eurocambra#Metoo . Aquesta plataforma lluita perquè els diputats facin de forma obligatòria un curs de formació antiassetjament i firmin un manifest que els comprometi a lluitar contra aquest abús d’autoritat durant la pròxima legislatura.

“No és un problema de regles, les traves es deuen a motius culturals”

Dimitrios Papadimoulis

Vicepresident del Parlament Europeu i responsable d’igualtat

Però molts no volen fer ni l’un ni l’altre. “No és un problema de regles, les traves en igualtat es deuen a motius culturals”,reflexiona Dimitrios Papadimoulis, vicepresident del Parlament i responsable en aquesta matèria. Segons la seva opinió, els últims anys la UE ha “aconseguit coses, però sempre lluitant”.

Un seminari sobre l’amenaça de la ultradreta

<span style="font-size: 1.6rem;">El Parlament Europeu i <strong>EL PERIÓDICO</strong>, de forma conjunta, han organitzat un seminari sobre igualtat i les amenaces que implica l’auge de la ultradreta, en el qual hi van participar dimarts passat i dimecres una representació de l’àmplia <strong>xarxa d’expertes analistes</strong> d’EL PERIÓDICO, el mitjà espanyol amb més presència de dones a les seves pàgines i columnes d’opinió. Segons l’últim<a href="https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20190304/el-periodico-medio-mas-columnistas-mujeres-7335630"> estudi de ColumnistAs</a>, el percentatge general d’opinadores se situa en el 21%, mentre que a EL PERIÓDICO puja a un 41%.</span>

Més informació

El manifest del 8-M del 2019 crida a configurar una societat laica i oberta amb les dones en pla d’igualtat total amb els homes

Ana Galvañ, una de les il·lustradores i dibuixants de còmic més renovadores dels últims anys, ha dissenyat una portada especial per al Dia Internacional de la Dona

Mareja feminista per exigir igualtat entre homes i dones (un any més)

L’empenta cap a la igualtat ja ha xocat amb diversos murs aquesta legislatura

Els partits es llancen a proposar mesures per a les dones en els dies previs al 8-M

Les aturades reivindiquen la igualtat de drets i oportunitats, el final de la bretxa salarial i de la violència masclista