Les escoles xineses apaguen els mòbils per combatre la miopia

Els professors insten els alumnes a mirar més la pissarra i menys la pantalla

El Ministeri d'Educació prohibeix assignar deures a través de les xarxes socials

zentauroepp47010981 escuela china190224184607

zentauroepp47010981 escuela china190224184607 / Xu Yu

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Torna la rústica i innòcua llibreta a les escoles xineses. L’inquietant augment de miopia infantil ha empès les autoritats educatives a limitar l’ús dels dispositius electrònics. Suposa una mesura contracultural en un ecosistema cada dia més digitalitzat, però que s’entén imprescindible davant d’un problema amb dimensions epidèmiques.

La província costanera de Zhejiang encapçala la iniciativa perquè els nens mirin més a la pissarra i menys a les pantalles. Les seves lleis limitaran l’ús de telèfons i tauletes al 30% de l’horari lectiu a primària i secundària i recomanaran als mestres que prioritzin el paper i el bolígraf. La regulació prohibirà els deures amb aparells electrònics als més petits i els obligarà a sol·licitar un permís per portar-los a classe. 

I, finalment, incrementarà el temps per al descans, l’esport, les activitats extracurriculars i altres “exercicis saludables per a l’ull”, segons l’agència oficial Xinhua. Altres governs estan preparant legislacions similars. El professorat de la província del sud de Fujian no podrà imposar deures que suposin un ús superior de 20 minuts dels dispositius electrònics i en tot cas hauran de comunicar-ho a l’escola, segons el diari Beijing News.

El Ministeri d’Educació ja havia anunciat setmanes enrere que prohibirà l’assignació de tasques a través de xarxes socials com Wechat o QQ, els substituts a la Xina de Whatsapp. Es fomenta, doncs, l’artesania de l’educació maoista quan la Xina competeix amb els Estats Units per l’hegemonia tecnològica.

600 milions de miops

La miopia galopant és un fenomen global que s’aguditza a Àsia i més encara a la Xina. La pateixen 600 milions de xinesos, gairebé la meitat de la població, segons un estudi de l’Organització Mundial de la Salut. La tendència insinua un quadro futur molt més preocupant. Afecta un 77% dels estudiants de secundària i el 80% dels universitaris. La bateria de mesures persegueix reduir-la en un 0,5% anual fins a deixar-la en el 38% a primària, el 60% a secundària i el 70% a les universitats en els pròxims anys.

El corol·lari del miracle econòmic és que la Xina comparteix moltes malalties de les societats avançades i fins i tot n’encapçala algunes. No és difícil veure als parcs ancians practicant taitxí a primera hora del dia o ballant cap al tard amb aquests cossos flexibles i resistents com el bambú. Però la joventut ha abraçat el sedentarisme que dispara l’obesitat i la miopia.

El problema era conegut, però va ser necessari que el president, Xi Jinping, clamés a l’estiu contra les carències visuals perquè la maquinària legislativa es posés en marxa. Vuit estaments nacionals van emprendre dies després la ‘Campanya per al control i la prevenció de la miopia en nens i adolescents’ que fixava objectius i establia responsabilitats directes a institucions educatives i mèdiques.

A pels videojocs

Notícies relacionades

El primer objectiu van ser els videojocs. El sector és un sospitós habitual perquè Pequín entén que fomenta una vida escassament activa i saludable. L’any passat, per exemple, un editorial del ‘Diari del Poble’ va qualificar de “droga” i “verí” al cèlebre joc Honor de Reyes i la companyia que el comercialitza va haver de dissenyar un sistema antiaddicció per desconnectar-lo quan els menors d’edat assolien les dues hores diàries.

La diatriba de Xi la va seguir una normativa que congelava les llicències de nous jocs. La indústria xinesa, la més poderosa del món, va sentir el cop de puny amb fortes caigudes a la borsa. Tencent, que concentra el 42% del mercat, es va deixar un dia el 5% de la seva cotització, mentre que el seu competidor Perfect World en perdia el 9%. Es calcula que uns 5.000 jocs esperen l’aprovació.

Temes:

Xina