escàndol a l'església

L'abat de Montserrat reconeix que va tenir coneixement d'abusos a menors des dels anys 70

Una càmera oculta d'una de les víctimes, Miguel Hurtado, capta el religiós explicant que va tenir coneixement dels rumors que el monjo Andreu abusava d'adolescents en una ermita

abad-reconoce-abusos / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El desembre del 2015 Miguel Hurtado va anar amb una càmera oculta a la solapa de la seva jaqueta a la trobada amb l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler. “Vaig voler gravar-ho perquè m’imaginava que quan tot això sortís a la llum acabaria sent la seva paraula contra la meva. Per evitar-ho, vaig decidir agafar aquesta càmera perquè fos la seva paraula a porta tancada el 2015 contra el que diria públicament al difondre’s el meu cas als diaris”.  

Hurtado va revelar a El Periódico que un monjo de Monsterrat, Andreu Soler, va abusar d’ell entre 1997 i 1998Andreu Soler, . La seva història apareix al documental ‘Examen de Consciencia’ d’Albert Solé (Netflix). El gest d’Hurtado va encendre una metxa que ha esclatat a l’abadia. En un mes han aparegut 9 víctimes més que descriuen abusos comesos pel mateix pederasta i el Monestir ha creat una comissió per investigar els fets. Hurtado, d’entrada, va decidir no fer públic aquest vídeo. No obstant, ara ha decidit difondre’l perquè considera que l’abat Soler “ha de dimitir” per ocultar els abusos del pare Soler, dels quals tenia constància –tal com admet en la gravació– des dels anys setanta. 

La conversa  

“¿I llavors ell què reconeixia que havia fet? ¿Reconeixia que m’havia fet un petó?”, li pregunta  Hurtado. “Sí, que havia tingut un comportament excessivament afectuós amb tu”, respon Josep Maria Soler. Aquest és només un breu fragment de la conversa gravada amb càmera oculta durant la quall’actual abat de Montserrat reconeix que havia tingut coneixement, per “comentaris i rumors”, dels abusos que cometia el monjo Soler. 

En el vídeo, al qual ha tingut accés aquest diari i que dura en la seva totalitat més de mitja hora, l’abat Soler reconeix que, després que Hurtado enviés una carta denunciant els abusos soferts, va parlar amb el germà Andreu Soler i aquest, tot i que va negar alguns extrems, sí que va admetre que havia depassat certs límits. “Això d’un tracte més afectuós, doncs, és una manera de dir...”, insinua el responsable del monestir, qui per acabar-ho d’adobar acaba delatant-se en un altre moment de la conversa al revelar que des dels anys 70 tenia constància del secret del monjo Andreu:

–Abad de Montserrat (AM): Algú m’havia explicat alguna altra circumstància. Una vegada a Santa Cecília, però era anterior a la teva època.

–Miguel Hurtado (MH): A Santa Cecília, ¿què va passar? ¿què van dir que havia passat?

–AM: Em van dir que potser hi podia haver... Hi havia rumors que hi havia relacions homosexuals. Però eren rumors. Els anys setanta i tants... 

“Tots ho sabien”

Santa Cecília era una ermita on anaven els joves de la comunitat –molts d’ells menors d’edat– els caps de setmana i l’encarregat de portar-los era precisament el germà Soler, fundador del moviment escorta de l’abadia, els ‘nois del servei’. D’aquella època, concretament del 1971, és un dels casos de pederàstia comesos pel frare i destapats per aquest diari, el de J. R. Martínez, que no va dubtar a explicar a EL PERIÓDICO que“tots sabien que el germà Andreu magrejava”. Fins i tot va explicar l’estratègia del monjo benedictí: els parlava de la masturbació mentre els grapejava per remarcar-los que no havien de caure en la temptació.

Al vídeo gravat amb càmera oculta, l’abat Soler s’escuda de tot allò recordant que llavors ell només era un monjo i que va denunciar els fets al responsable de Montserrat en aquell moment,Cassià Just. “Ell em va dir que investigaria, però no en sé res més”, afirma, i diu que posteriorment se’n va anar a Roma i va quedar desconnectat.

El llibre d’homenatge a Soler 

La tensió és evident en la conversa entre Hurtado i l’abat en diversos moments. Un d’ells és quan el primer recrimina al responsable religiós que l’abadia li dediqués un llibre al presumpte pederasta ‘Escoltisme i Montserrat’ el 2007, quan l’abat ja sabia per Hurtado que Soler havia abusat d’ell. “Jo veuré on es pot trobar aquest llibre per retirar-lo de la circulació”, es compromet l’abat. El llibre va ser publicat un any abans de la mort del monjo, el 2008, i diversos anys després que l’abat pagués 7.000 euros a Hurtado (2003) perquè aquest se sotmetés a un tractament psicològic que guarís les seqüeles patides pels abusos sexuals. 

Durant la conversa gravada, Hurtado diu a Soler que, després de descobrir que el monjo va ser objecte del llibre d’homenatge, ja no vol els diners que li va donar l’abadia.

–AM: Però la, la... Quan ho vam fer [donar-li els diners] va ser per ajudar-te.  I vam ajudar la teva mare, també.

–MH: Sí, si ho comprenc... Però comprengui també vostè, senyor abat, que a mi ara aquests diners em cremen a les mans. O sigui, encara estic en estat de xoc. Que no sé exactament què pensar. I jo ara en aquests moments... A mi en el seu moment els diners em van fer sentir millor. Perquè vaig pensar que era un reconeixement del mal causat. I un intent de reparació.

–AM: Sí.

MH: Però ara, en aquests moments, a mi els diners em fan sentir pitjor. Llavors, jo per això, ara en aquests moments...

Notícies relacionades

–AM: Sí, però ara em fas sentir malament a mi. Perquè jo el que volia era la reparació del mal que se’t va fer.

–MH: Miri, senyor abat, faci una donació a una associació de víctimes. Ara desgraciadament hi ha una crisi molt gran. Hi ha molta gent amb necessitats. Hi ha gent que ho necessita més que jo. Jo què vol que li digui. Ara aquests diners a mi em fa sentir pitjor.