ALIMENTACIÓ SALUDABLE

Bròcoli: propietats i receptes

Aquesta verdura és una gran font d'antioxidants i fibra, que ens ajuda a mantenir el nostre organisme sa. A més conté propietats anticancerígenes.

rjulve41609561 onbarcelona brocoli190204123900

rjulve41609561 onbarcelona brocoli190204123900

2
Es llegeix en minuts
Carmen Hierro Rico

El bròcoli, també conegut i anomenat ‘bròquil’, és una de les verdures que més beneficis aporta per a la salut del nostre organisme. En una dieta equilibrada s’aconsella que en els menús diaris hi predominin els vegetals i, afegir el bròquil a les receptes, és una de les opcions més riques de dur-ho a terme.

Són molts els beneficis que fan del bròcoli un aliment indispensable, ja que ens ajuda a protegir el cor, és un fantàstic antioxidant, té propietats anticancerígenes i, a més, ens aporta una gran quantitat de fibra a l’organisme.

Si analitzem la composició del bròquil, el que més crida l’atenció, com passa amb altres fruites i verdures, és que el 90% és aigua. Això el fa un aliment sa i recomanat, com sempre passa en aquests casos, per a totes aquelles persones que estiguin fent una dieta d’aprimament per baixar de pes.

Depura i desintoxica l’organisme

Una de les característiques principals d’aquesta verdura és que és un potent antioxidant natural que, per tant, presenta propietats antivirals, antiinflamatòries, cardioprotectores i antidepressives.

A més, a causa dels antioxidants ens ajuda a eliminar les toxines, els radicals lliures i l’àcid úric del nostre organisme, cosa que significa que depurem i purifiquem tant la sang com la pell.

Aquests beneficis ens ajuden també a cuidar el fetge i a exercir l’acció hepàtica que, de nou, ens ajuda a desintoxicar el cos.

Propietats anticancerígenes

Lamentablement el càncer és una malaltia que cada dia més va guanyant presència. A través d’una bona alimentació hem d’intentar eliminar les possibilitats de patir d’aquesta malaltia, per això és recomanable afegir als nostres menús diaris aliments que, com el bròcoli, presentin propietats anticancerígenes.

Hi ha estudis que afirmen que una ingesta freqüent de verdures crucíferes, com és el cas del bròquil, pot ajudar a prevenir la reproducció de diferents tipus de càncer, com poden ser el de pròstata, el de pulmó o el de mama.

Això es produeix, comenten els resultats, perquè la seva ingesta redueix l’estrès oxidatiu, impedeix la formació de vasos sanguinis tumorals o inhibeix la metàstasi.

Gran aportació de fibra

Una altra de les característiques més representatives d’aquesta verdura és la seva gran aportació de fibra, així, en 100 grams de bròcoli hi ha uns 2,4 grams d’aquest element, xifra que equival a gairebé el 10% de la ingesta diària recomanada.

Mantenir una dieta rica en fibra aporta una infinitat de beneficis per al nostre organisme. Per exemple, ens ajuda a equilibrar la flora intestinal, evita que patim de restrenyiment, cosa que ens protegeix i ens ajuda a prevenir problemes d’estómac i millora la digestió després dels àpats.

A més, els aliments rics en fibra, com és el bròquil, són els més recomanats per formar part d’una dieta d’aprimament, ja que aquesta propietat ens farà més sensació de sacietat, cosa que significa que amb menys quantitat de menjar ens notarem més plens.

Notícies relacionades

Malgrat que són moltes les raons per les quals s’aconsella afegir el bròquil al nostre menú diari hi ha algunes excepcions. Així, les persones que pateixin de tiroide no han d’abusar d’aquest aliment, ja que té propietats que inhibeixen la producció de l’hormona tiroide.

De la mateixa manera, com que aporta gran quantitat de vitamina K, el bròcoli no és un aliment aconsellable per a totes aquelles persones que prenen medicació anticoagulant.

Receptes amb bròcoli

Plat de pasta amb bròquil i formatge