Pederàstia a l'església

Les víctimes de Montserrat porten el seu malestar a les portes del monestir

Hurtado, que denuncia abusos del monjo Soler, exigirà la dimissió del pare abat

El responsable del centre espiritual abordarà l'escàndol en la seva missa dominical

jcarbo2816188 montserrat190202194748

jcarbo2816188 montserrat190202194748 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les víctimes del monjo de Monserrat Andreu Soler tenen previst manifestar-se aquest diumenge davant les portes del monestir benedictí per expressar el seu profund rebuig per la manera en què les autoritats eclesiàstiques d’aquest centre de culte han respost al sortir a la llum diversos casos d’abusos sexuals ocorreguts allà a finals dels anys 90.

Miguel Hurtado, una de les víctimes del monjo que va liderar el moviment escorta de Montserrat, no sap amb certesa quantes persones acudiran a la protesta, ja que potser per por o per vergonya alguns no ho faran, però en el seu cas ha avançat que pretén exigir allà, al lloc dels fets, la dimissió de l’actual abat, Josep Maria Soler, per la manera en què ha reaccionat després de saltar l’escàndol.

Segons Hurtado, els responsables del monestir l’han informat ja que no posaran traves a la seva presència al monestir, però des dels serveis de seguretat l’han advertit que el centre de culte no permet que es despleguin pancartes reivindicatives. Sembla, d’entrada, una resposta arbitrària, coneguts els antecedents en què a Montserrat s’han dut a terme actes polítics.

Missa a les 11

La protesta d’Hurtado i altres víctimes dels abusos comesos als anys 90 podria precedir la missa conventual que el pare abat té previst celebrar a les 11 del matí i en la qual, segons diverses fonts, abordarà l’escàndol. La tesi de Montserrat és que la seva resposta ha sigut més clara, transparent i rotunda que la de qualsevol altra institució eclesiàstica esquitxada per casos similars.

No obstant, la realitat és que quan els responsables del monestir van tenir coneixement dels abusos, no els van posar en coneixement de les autoritats. Sí que van compensar econòmicament Hurtado, per exemple, per les teràpies psicològiques que havia rebut. I no obstant el monestir va dedicar al presumpte pederasta un elogiós llibre de memòries el 2007, un any abans de la seva mort.

Notícies relacionades

En la protesta de les víctimes, prevista per a les 10 del matí del diumenge, Hurtado anirà acompanyat com a mínim per Peter Saunders, qui també va patir abusos i representa la Comissió Antipederàstia del Vaticà, i per Juan Cuatrecasas, president de l’Associació Infàncies Robades.

Recerca de víctimes

A més d’exigir la dimissió del pare abat, els manifestants insistiran a demandar que una comissió independent investigui els fets (és a dir, que no estigui pilotada per membres de la comunitat benedictina) i que es donin les màximes facilitats per posar en marxa una recerca activa d’altres víctimes per oferir-los l’oportunitat de denunciar els abusos que van patir. Hurtado es mostra convençut que el cas no ha fet més que començar i que probablement sortiran a la llum pública més víctimes.