IRREGULARITATS EN L'ATENCIÓ A LA INFÀNCIA

L'exdirector de la DGAIA va adjudicar contractes a una fundació d'una exconsellera d'ERC

Alguns dels serveis prestats per entitats vinculades a Ricard Calvo eren de gestió de places en centres de menors

Plataforma Educativa, una altra entitat lligada a l'exalt càrrec, està sent investigada en un cas de corrupció a la Diputació de Barcelona

fcasals14033154 mataro 16 09 2010 sociedad centro de menores crae  centre de181130184830

fcasals14033154 mataro 16 09 2010 sociedad centro de menores crae centre de181130184830

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’exdirector de la DGAIA, Ricard Calvo, va adjudicar de forma directa o avalant els informes tècnics, almenys, cinc contractes de serveis atorgats a la fundació Gentis, que havia estat vinculada a ell i l’apoderada del qual, segons els contractes a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, és l’exconsellera d’Ensenyament en el Govern tripartit de la Generalitat Marta Cid, d’Esquerra Republicana. L’antic responsable de l’atenció a la infància havia sigut regidor d’aquest mateix partit a l’Ajuntament de Girona. Va deixar el càrrec l’agost del 2017, quan va cessar com a director de la DGAIA. A la Generalitat, la notícia sobre les presumptes irregularitats en les concessions ha causat un gran enrenou.

Contactat de nou per aquest diari, Calvo va respondre ahir per escrit que davant de la informació publicada “en relació amb l’adjudicació de contractes per la DGAIA entre els anys 2016 i 2017” vol “expressar que es tracta d’una informació publicada anteriorment i que no aporta cap dada nova” i que confia que aquest tema, que “està o ha estat en procés d’anàlisi per part d’alguns organismes”, quedarà “totalment resolt una vegada analitzades les dades”. No obstant, al seu dia, la Conselleria d’Afers Socials, després de la dimissió de Calvo, va al·legar que aquest no havia firmat cap adjudicació, però la revisió d’una vintena d’expedients ha revelat ara que aquest va firmar adjudicacions directes o va avalar les valoracions de les ofertes de més quantia. 

 

“Espero que si és necessari aclarir algun aspecte d’aquest període es pugui fer com més aviat millor, per poder donar les explicacions que calgui i així resoldre definitivament aquesta presumpta situació”, afegeix Calvo, que ha tornat a activitats vinculades amb la fundació Plataforma Educativa. “Per la meva part continuaré treballant per contribuir a la millora de l’atenció a les persones, especialment la infància en risc”, apunta l’exdirector general.

Les adjudicacions

Els serveis adjudicats a Gentis van des del recolzament a les famílies de menors i adolescents en risc greu dependents de la DGAIA a les comarques de Girona per 13.050 euros a l’atenció psicològica per a nens que hagin sigut víctimes d’abusos sexuals per 8.976 en diverses zones de Catalunya. Dos d’aquests cinc contractes van ser firmats directament per Calvo, al tenir potestat per fer-ho per la quantia menor de les adjudicacions, i l’exconsellera d’Ensenyament Marta Cid. En alguns casos són pròrrogues de serveis que ja prestava l’entitat beneficiària.

No obstant, hi ha tres contractes més de sumes econòmiques similars que els rubrica el que era secretari general de la Conselleria d’Afers Socials per ser un concurs públic, però en què també va participar l’exdirector de la DGAIA donant el vistiplau als informes tècnics. En total, Gentis va aconseguir adjudicacions per, almenys, uns 62.000 euros. En ocasions es disputaven el contracte aquesta fundació, una altra també relacionada amb Calvo, com Fasi, i una tercera entitat independent. 

Centre de menors

Altres adjudicacions en què ha participat Calvo, i per les quantitats més importants, se les va emportar la fundació Resilis, que havia estat vinculada també a ell. Per exemple, un contracte del maig del 2017, aquesta vegada firmat per la llavors consellera Dolors Bassa, per la gestió de 20 places del centre de menors de Juià, al Gironès, per a adolescents de la DGAIA. El pressupost de la licitació era de poc més d’un milió d’euros, IVA inclòs. El contracte era de vuit mesos, tot i que prorrogable a vuit anys.

A Resilis també se li va encarregar l’abril del 2017 la gestió de 20 places al centre de menors de Tordera, al Maresme, per a adolescents dependents de l’organisme d’atenció a la infància. El pressupost era d’1,3 milions d’euros per nou mesos. En aquesta licitació hi entraven des de les despeses diàries per menor fins als serveis de vigilància i seguretat del centre.  Aquesta entitat, no obstant, també va percebre adjudicacions no tan voluminoses, com una de 344.426 euros (el mes de juliol del 2017) per al servei de diagnòstic dels menors acollits en centres d’acolliment a Girona.

La tercera fundació relacionada amb Calvo, Fasi, va ser contractada, per exemple, per gestionar els serveis d’una unitat residencial a la Casa d’Infants de Gandesa, ubicada a l’esmentada localitat, destinada a menors i adolescents en situació de risc o desemparament, així com a les seves famílies. El contracte firmat el setembre del 2016 per un termini de set mesos pujava a 276.102 euros. Fasi també es va fer càrrec d’una altra unitat a la Casa d’Infants de Tortosa per 276.100 euros.

Una altra investigació judicial

Es dona la circumstància que Fasi, Resilis i Gentis estan relacionades d’una manera o altra amb la fundació Plataforma Educativa, amb seu a Girona. Aquesta entitat es va veure involucrada el maig del 2018 en la macrooperació policial per un presumpte cas de corrupció a la Diputació de Barcelona. El Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona està investigant des d’aleshores el repartiment presumptament irregular de fons de cooperació a diverses entitats, entre les quals Plataforma Educativa.

El 24 de maig del 2018, uns 500 agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional van desplegar una macrooperació amb 20 registres i 30 detencions arran d’un presumpte cas de corrupció a la Diputació de Barcelona. Les presumptes irregularitats es remuntaven a l’època en quèSalvador Esteve(CiU) n’era el president. Els investigadors sospiten que la desviació de diners públics a través de subvencions suposadament anòmales ascendeix a més de dos milions d’euros. La causa judicial encara està sota secret de sumari.

L’operació Estela investiga el repartiment suposadament irregular a empreses, fundacions i patronals demés de dos milions d’eurosque en realitat havien de ser destinats a prestarassistència tècnica a països en vies de desenvolupament. Les indagacions es van iniciar arran d’un avís anònim.

Notícies relacionades

El màxim responsable del repartiment suposadament irregular d’aquests fons és Jordi Castells, que era director de Relacions Internacionals de la Diputació i, després de cessar en aquest càrrec, va ser rescatat per la Generalitat com a cap de servei de gestió de la Direcció General d’Administració Local de la Conselleria de Governació. Castells va arribar al càrrec a la Diputació després de la victòria electoral de CiU el 2012 pel llavors coordinador, Josep Maria Matas.

Aquesta etapa va comportar canvis en la política de cooperació i desenvolupament, i va donar entrada a entitats amb un caire totalment diferent. Algunes oenagés i entitats socials arrelades a Catalunya van anar desapareixent de la llista, en benefici d’organitzacions estrictament patronals, com la PIMEC (156.000 euros) i el ‘lobby’ energètic Fundació Empresa i Clima. Una de les subvencions investigades va anar a Plataforma Educativa.