RESPOSTA

El Bisbat de Girona nega conèixer els abusos del rector de Vilobí d'Onyar

Assegura que els implicats han mort i no consten arxius de les denúncies

zentauroepp9225026 tema  acte d ordenaci  de francesc pardo com a nou bisbe de 190128134545

zentauroepp9225026 tema acte d ordenaci de francesc pardo com a nou bisbe de 190128134545 / TONI VILCHES CLICK ART FOTO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Bisbat de Girona ha negat aquest dilluns en un comunicat que tingués constància dels presumptes abusos sexuals a menors comesos durant més de trenta anys pelrector  del municipi de Vilobí d’Onyar.

Algunes de les víctimes han relatat al diari 'Ara' que els casos es van posar en coneixement del Bisbat, però aquest ha explicat que "les persones a les quals el reportatge afirma que es va alertar ja van morir i no hi ha cap document als arxius diocesans amb les visites que s’exposen".

Els testimonis de les víctimes afirmen que, als anys 70, el llavors alcalde de Vilobí, Josep Maria Vidal, va informar les autoritats eclesiàstiques de l’actitud del sacerdot i que, en els 80, una família de la localitat va demanar també sense èxit que el sacerdot fos apartat del poble.

Més tard, l’alcalde de l’època, Ramon Rovira, es va queixar novament sense èxit davant del Bisbat, que nega que existeixi documentació d’aquestes visites.

Comissió per investigar

El comunicat, que ha sigut llegit pel delegat de mitjans, Xavier Roca, sense preguntes dels informadors, condemna "rotundament qualsevol tipus d’abusos sexuals realitzats a menors" i se solidaritza "amb totes les víctimes i familiars i amb el dolor que tenen".

"D’acord amb la normativa canònica i els protocols vigents, el Bisbat de Girona crearà una Comissió Diocesana per investigar els fets, els resultats de la qual seran enviats en un informe a la Santa Seu i, si procedeix, respectant la presumpció d’innocència, es prendran mesures cautelars", afegeix el text.

A més, s’insta qui hagi sigut víctima d’abusos que es posi en contacte amb la comissió que es crearà amb voluntat "de més transparència".

"El Bisbat de Girona demana perdó a les presumptes víctimes i a les seves famílies pels sofriments i els ofereix la seva oració i comprensió", alhora que manifesta la seva "total disposició a col·laborar en tot el que sigui necessari per aclarir els fets".

Els abusos s’emmarquen en la dècada dels 60, 70 i 80 amb l’arribada a Vilobí d’Onyar el 1967 del rector, conegut com a Mossèn Tomàs, procedent de l’Escala. 

El capellà, vinculat durant 30 anys a una escola de l’Opus, va muntar un casal d’estiu, va construir un gimnàs al costat de l’església i va permetre que els joves juguessin al futbolí que tenia a la casa rectoral, de manera que cada dia estava a prop de nens.

Notícies relacionades

Joan, Josep, Narcís, Xavier, Albert, Martí i Àngel són els noms d’alguns dels menors que van patir durant aquells anys els tocaments del mossèn, que abusava "dels més indefensos", segons expliquen anys després.

La marxa del rector, que ara té 91 anys, es va produir el 1999, quan es va retirar a una casa de descans a Arbúcies, a pocs quilòmetres de Vilobí.