OPERACIÓ CONTRA RELLOTGE

Els miners, a punt d'entrar en acció per al rescat del Julen

Acabat l'entubat del pou vertical, ja només falten les tasques de rebliment i la preparació del terreny per crear la plataforma d'accés

eylbvuzgisnwo4to2n5px61100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els treballs per posar tubs a la galeria vertical paral·lela al pou en què va caure el nen Julen fa 11 dies a Totalán (Màlaga) s’han acabat, per tant, només queden les tasques de rebliment i preparació del terreny perquè en les pròximes hores la Brigada de Salvament Miner d’Hunosa pugui desenvolupar la seva tasca. [Segueix el rescat de Julen en directe.]

Després de culminar les tasques d’entubat dels 60 metres del pou vertical, després de les dificultats que van obligar a reperfilar-lo, s’està procedint a afegir els 12 metres de tub sobre la boca del túnel i a omplir l’espai al voltant d’aquest cilindre per crear la plataforma d’accés en aquesta cota, segons han informat des de la Subdelegació del Govern.

Així, està previst que en les pròximes hores la Brigada de Salvament Miner, que va arribar la setmana passada a Totalán (Màlaga), comenci a actuar per arribar fins a l’infant.

Túnel horitzontal de quatre metres

En concret, començaran a cavar uns quatre metres en horitzontal, però amb una inclinació, a 72 m de profunditat, per arribar fins alpou on se suposa que hi ha el nen. Aquesta tasca té un temps estimat d’unes 24 hores, però dependrà de les condicions que trobin.

L’equip devuit minersbaixarà de dos en dos en la càpsula dissenyada pel director tècnic delConsorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno, i fabricada per dos ferrers malaguenys.

Pales i martells pneumàtics

Serà un treball complicat, però a què estan acostumats. Aquests especialistes, considerats un cos d’elit, començaran a excavar l’accés horitzontal des de la finestra oberta en un dels tubs, a la profunditat establerta, amb pales i martells pneumàtics d’aire comprimit. Aniran amb màscares, detectors d’oxigen i estaran en contacte amb el dispositiu per via teléfonica.

Aquest dimarts passat, l’excap de la brigada Santiago Suárez va explicar que l’equip de vuit efectius hauran de treballar, en torns,de genolls o ajaguts. Baixaran en la càpsula fabricada per a aquest rescat i treballaran a distància del terra, "a fi de deixar-lo com a caldera perquè s’emporti la runa que aniran produint". A mesura que avancin, aniran sostenint el sostre i els laterals mitjançant un sistema de posts típic de la mineria de carbó.

Treballs sense parar des que el Julen va caure al pou

Notícies relacionades

Aquest és l’últim pas d’uns treballs complicats, propis d’una obra d’enginyeria civil, que s’estan duent a terme contr arellotge des del 13 de gener passat, quan el petit Julen va caure al pou. Des d’aleshores l’operació ha estat treballant sense parar, dia i nit, per rescatar-lo.

Per aconseguir-ho, de moment ha sigut necessari moure més de 40.000 tones, que en condicions normals s’hauria tardat mesos a fer-ho. Així, s’ha hagut de perforar 60 metres en un pou vertical paral·lel al del nen, iniciat ja a una cota de -23 metres, que va tardar 55 hores a ser una realitat. A més, han sigut constants les dificultats tècniques sorgides per l’extrema duresa del terreny, cosa que ha alentit les tasques de rescat.