TASQUES DIFÍCILS

Els equips de rescat afronten la recta final en la recerca del Julen

La Brigada de Salvament Miner pot trigar 24 hores a construir la galeria horitzontal per arribar al lloc on es creu que hi ha el nen

tibdqfevx6ser0p3selbi31100 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els equips de rescat que des del 13 de gener busquen el nen Julen a Totalán (Màlaga) afronten aquest dimarts la recta final en les tasques després d’arribar ahir a la nit als 60 metres del túnel vertical paral·lel al pou on va caure el petit. [Segueix el rescat de Julen en directe.]

Aquest matí els tècnics procedeixen a rematar les obres complementàries al túnel, entre les quals el revestiment de la galeria, per a la seguretat dels miners que ara han d’excavar una galeria en horitzontal cap al pou i arribar al lloc on es creu que es troba el nen de dos anys.

Els miners excavaran manualment aquesta galeria horitzontal d’uns quatre metres per connectar amb el pou on és el Julen, per a la qual cosa es poden trigar unes 24 hores. Per a això portaran, entre altres utensilis, un martell d’aire comprimit, destrals i fusta per apuntalar el túnel que han de perforar.

Només baixaran dos miners

La previsió és que cap al migdia la Brigada de Salvament Miner comenci la tasca de perforació i previsiblement només hi baixaran dos miners, perquè no hi cabran més persones al túnel inclinat.

La duresa del terreny determinarà la durada de les tasques i els miners han avaluat totes les possibilitats, entre les quals l’ús d’algun explosiu, si fos necessari, per remoure el terreny mitjançant microvoladures.

Centenars de persones estan treballant sense parar des del dia 13 de gener, quan la família va avisar de la caiguda del petit per un pou de més de 100 metres de profunditat.

Notícies relacionades

Les dificultats més grans les ha plantejat el terreny. La perforació de la galeria vertical es va iniciar el 19 de gener i han estat 55 hores per arribar als 60 metres de profunditat, la qual cosa suposa que s’ha anat a una velocitat d’1,1 metres per hora, per la duresa del material que anaven trobant les màquines.

Els pares del nen, que van perdre un fill petit el 2017 quan Julen era un nadó, segueixen els treballs en una vivenda del municipi recolzats per un equip de psicòlegs que ajuden en la tensa espera.