DISPOSITIU

De genolls i en torns de 40 minuts: així treballaran els miners que han de rescatar el Julen

Aniran equipats amb màscares i detectors d'oxigen i es comunicaran amb l'exterior per via telefònica

zentauroepp46656615 julen190122130438

zentauroepp46656615 julen190122130438 / JON NAZCA

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Santiago Suárez, excap de la Brigada de Salvament Miner d’Hunosa desplaçat a Totalán amb motiu de les tasques que s’estan realitzant per restacar el petit Julen, ha explicat que l’equip de vuit efectius que s’encarregaran de realitzar els últims metres del túnel horitzontal hauran de treballar de genolls o ajaguts en torns d’entre 40 minuts a una hora fins a localitzar l’infant.

Una vegada acabat el pou vertical, paral·lel al que va caure el nen diumenge passat, els miners baixaran en una gàbia o ascensor, des d’on "treballaran a distància del terra a fi de deixar-lo com a caldera perquè s’emporti la runa que van produint". Quan la galeria arribi als 1 o 2 metres, desplaçaran la gàbia cap amunt.

En aquell moment començaran a obrir l’accés horitzontal i ho faran picant amb unmartell pneumàtic d’aire comprimit i amb "una pala, que llançara el material cap enrere", ha explicat Suárez. A mesura que els miners avancin, sostindran el sostre i els laterals mitjançant el sistema de posts típic de la mineria de carbó.

Apuntalament amb fusta

"Es col·loca una peça al sostre de la galeria i després s’apuntala amb fusta", ha explicat. En el cas que trobin roca molt dura, hauran de fer servir "microvoladures" dutes a terme amb explosius no trencadors.

Notícies relacionades

L’excap dels miners d’Hunosa no ha precisat el temps que tardaran a realitzar aquest accés, a causa de la complicació de la tasca i la duresa del terreny. Els miners aniran equipats amb màscares detectors d’oxigen i es comunicaran amb la resta de tècnics encarregats del dispositiu per via telefònica.

Suárez ha dit que si no encerten l’altura a què se suposa que està el nen, hauran de picar cap amunt i a partir d’allà engrandir el pou. "Els espais confinats per a aquesta gent no suposaran cap tipus de problema", ha conclòs Suárez.