La víctima de Montserrat demana ampliar la prescripció dels abusos fins als 65 anys

No tots els afectats lluitaran per aquest tema, Save the Children es mostra d'acord amb els 45 anys de l'avantprojecte de llei

Miguel Hurtado demana a Pedro Sánchez que si de veritat vol aturar el delicte obri una comissió de la veritat que investigui

37b2cad9-61f2-4882-93d3-f501701d89f0-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El psiquiatre infantil i activista Miguel Hurtado fa anys que lluita perquè els abusos sexuals a menors no prescriguin, i ara que el Congrés debatrà un pioner projecte de llei contra la violència en la infància i que el Vaticà organitzarà una històrica trobada sobre pederàstia, preveu intensificar la batalla. Per a això, en primer lloc ha confessat que el capellà que va abusar d’ell va ser Andreu Soler, el fundador dels escoltes al Monestir de Montserrat, abadia que va ocultar la denúncia durant anys, segons va revelar EL PERIÓDICO aquest cap de setmana. I, en segon lloc, ha creat, junt amb altres víctimes, una associació, ANIR, amb què pretenen exercir de ‘lobby’ davant de l’Estat i la Conferència Episcopal perquè s’investiguin els abusos.

En aquest panorama, Hurtado no es conforma que l’avantprojecte legal ampliï els terminis de prescripció 12 anys, perquè comencin a comptar quan la víctima compleixi 30 anys, i no als 18, com en l’actualitat. Al febrer presentarà al Congrés unes 500.000 firmes, recollides a través de Change.org, amb l’objectiu que el termini comenci a computar a partir dels50 anys, cosa que ampliaria la possibilitat de perseguir el culpable entre 5 i 15 anys més en funció del tipus d’agressió (és a dir, fins als 65 anys d’afectat). El motiu és que moltes víctimes no s’atreveixen a denunciar fins que arriben a l’edat madura. “La tendència global és la imprescriptibilitat i Espanya no es pot quedar en el grup dels matussers", va argumentar en una roda de premsa a Madrid.

El debat obert

Malgrat tot, no totes les associacions d’ajuda als nens el seguiran en la seva lluita. Per exemple, Save the Children, oenagé que a l’estiu va redactar un esborrany legal en què també exigia terminis de prescripció a partir dels 50, preveu concentrar els seus esforços i al·legacions a la llei en altres matèries, com la creació de jutjats especialitzats o la prevenció del delicte, al considerar que l’elevació en 12 anys ja és un "pas important" encaminat a evitar la impunitat dels abusos. 

Hurtado és conscient que en el col·lectiu hi ha un "debat" sobre aquesta matèria i dubtes sobre què es pot aconseguir i què no per part del legislador. Però ell veu possibilitats d’èxit, convençut que augmentar la prescripció és una mesura punitiva però també “protectora, preventiva”perquè pot animar víctimes a denunciar, al veure que no ha caducat el delicte, i així tallar d’arrel els abusos. “Aquí hi ha partit per jugar i no tirarem la tovallola”, va avisar.

El problema "estructural"

Notícies relacionades

Hurtado ha participat al documental‘Examen de consciencia’ que Netflix estrenarà el pròxim divendres i que, segons el seu parer, posarà de manifest que la pederàstia és un “problema estructural i sistemàtic”. “No són quatre pomes podrides [...] a Espanya hi ha 1.200 capellans pederastes i una estructura de poder que protegeix els criminals”, va sentenciar.

Per això, va reclamar al Govern, que va acusar de “desempolsegar” el projecte de protecció a la infància amb la vista posada en les pròximes cites electorals, que si de veritat vol ajudar els nens creï una comissió de la veritat que investigui el que va passar en el si de l’Església, a semblança de la que es va posar en marxa a Austràlia. Segons la seva opinió, la investigació que pugui dur a terme la Conferència Episcopal serà "parcial", per això demana a l’Executiu que actuï.