ABUSOS A L'ESGLÉSIA

Montserrat crearà una "comissió de transparència" sobre els abusos

El monestir reacciona després de la denúncia d'un antic escolta que va patir abusos per part d'un monjo

zentauroepp9634482 montserrat190119191931

zentauroepp9634482 montserrat190119191931 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El monestir de Montserrat s’ha proposat crear una "comissió independent de transparència" per analitzar qualsevol cas d’abús sexual a menors que pugui afectar la comunitat. El portaveu del monestir, Bernat Juliol, ha avançat aquesta iniciativa en una entrevista a Catalunya Ràdio, després que Miguel Ángel Hurtado, un escolta que formava part del servei d’ordre del monestir, relatés a EL PERIÓDICO que va patir abusos per part del monjo Andreu Soler l’any 1998 i que assenyalés Montserrat per encobriment.

Segons fonts del monestir, que al·leguen que el cas no es va traslladar a la justícia per voluntat de la víctima, la composició detallada de la comissió està pendent que confirmin la seva presència algunes de les institucions que han sigut convidades a participar-hi, però en qualsevol cas la intenció és que estigui formada per un lletrat del Col·legi d’Advocats de Barcelona, un psicòleg, un representant de la Conferència Episcopal Tarraconense (que té un equip especialitzat en abusos sexuals a menors) i un membre de la comunitat de Montserrat, amb veu però sense vot.

Notícies relacionades

Els integrants de la comissió, segons informa l’ACN, tindran accés al material i a tota la documentació que disposi el monestir, així com a una adreça de correu per a qui vulgui informar sobre casos d’abús sexual en condicions de confidencialitat, per actuar "amb la màxima transparència i compromís".

Andreu Soler va dirigir durant quatre dècades el servei d’ordre intern de la basílica de Montserrat, format per escoltes voluntaris que pernoctaven al monestir durant els caps de setmana. Després que Hurtado comuniqués els fets a l’abat, Soler va ser traslladat a un altre santuari dependent de la comunitat montserratina i el servei d’ordre va ser dissolt i substituït per una empresa de seguretat pocs anys abans de la mort del monjo, el 2008.