quart dia de vaga

Els taxistes de Barcelona pressionen al carrer

Una marea groga talla la Ronda Litoral durant diverses hores i acaba davant el Palau de la Generalitat, on estaven reunits Buch, Torra i Calvet

El portaveu del sindicat Élite assegura mantenir converses amb col·legues francesos per fer una acció conjunta a la frontera

zentauroepp46649180 barcelona 21 01 2019  sociedad   seguimiento huelga de taxi 190121190213

zentauroepp46649180 barcelona 21 01 2019 sociedad seguimiento huelga de taxi 190121190213

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La marea groga dels taxistes de Barcelona va començar la seva marxa dilluns al matí davant l’edifici de la Conselleria d’Econonomia i Hisenda, situat a la mateixa Gran Via que els seus cotxes bloquegen des de divendres passat. Protesten contra la regulació del servei dels vehicles de transport amb conductor (VTC) presentada per la Generalitat. Els vaguistes apunten a la conselleria del republicà Pere Aragonès com el principal enemic del sector del taxi, perquè, segons afirmen en les seves assemblees (i ja en van unes quantes), aquest departament és més pròxim als ‘lobbies’ que a la gent. 

Els grups més radicals van imposar, poc després, la seva estratègia d’atac i els taxistes en vaga van començar una marxa a peu amb l’objectiu de tallar la Ronda Litoral. Abans van passar, o almenys ho van intentar, pel Parlament de Catalunya. Volien reunir-se amb el president Quim Torra, però sense cita prèvia semblava difícil. I així va ser. Els Mossos d’Esquadra es van fer forts a l’entrada del parc que acull la institució hereva de les antigues Corts Catalanes. Allà es van viure els primers, que no únics, moments de tensió del dia. Empentes, llançaments d’objectes i alguna càrrega. Com a resultat d’aquest enfrontament, tres agents van resultar ferits de diversa consideració, un d’ells al rebre l’impacte d’una ampolla de vidre. També hi va haver càntics a l’entrada del parc, com el clàssic “fins als ous” que curiosament mesos abans també van entonar diversos centenars d’agents dels Mossos a la plaça de Sant Jaume per defensar els seus drets.

La marxa matinal aquest quart dia de vaga va continuar cap a la Ronda Litoral, que els manifestants van tallar a l’altura de la plaça dels Voluntaris i l’edifici de Gas Natural. Des d’allà, els taxistes en vaga, uns 15.000 segons els organitzadors, es van desplaçar fins al port, també a peu. Allà alguns van trencar el cordó policial format per agents de la Guàrdia Civil a la porta d’accés 25. Durant el forcejament un dels membres del cos va caure a terra i va rebre un cop al cap. Més ferits en una guerra que hauria de ser estrictament dialèctica i desenvolupar-se a la taula de negociació.

Amb la ronda tallada i els voltants assetjats per centenars de taxistes en vaga, diverses línies d’autobús es van veure afectades. La majoria dels conductors atrapats en la manifestació posava el fre de mà i es resignava, alguns fins i tot aclamaven els taxistes a cop de clàxon, entenent que la seva lluita d’alguna manera també era la seva. Tot just una hora després el gruix de la manifestació es va desplaçar al centre de Barcelona. Van pujar per Paral·lel i van acabar el seu trajecte a la plaça d’Universitat. Nou furgonetes de Mossos, com cotxes escombra, seguien de prop els seus passos. Pel camí, un cotxe d’Uber que circulava pel carrer Nou de la Rambla va acabar en qüestió de minuts sense retrovisors, la lluna posterior rebentada i una porta abonyegada. Els responsables de la destrossa van ser dos o tres individus que immediatament van ser increpats per la majoria pacífica.

Concentració a la plaça de Sant Jaume

L’assemblea estava convocada a les sis de la tarda a la plaça de Catalunya. Allà Alberto Álvarez, portaveu d’Elit Taxi, va deixar anar una notícia que més aviat sonava a amenaça encoberta: el seu sindicat estava en converses amb taxistes francesos i les armilles grogues del país veí per tallar la frontera d’Espanya i França. “Si això no s’arregla: guerra, guerra i guerra”, responien els manifestants.

Notícies relacionades

Álvarez va traslladar la trobada a la plaça de Sant Jaume, i no es va votar com estava previst la conveniència de pujar fins a l’avinguda Diagonal on es trobaven aparcats diverses desenes de VTC. ¿El motiu? Els havia arribat la informació d’una reunió entre el president de la Generalitat, Quim Torra; el conseller d’Interior, Miquel Buch, i el de Territori, Damià Calvet, per abordar la vaga i la regulació de les empreses de VTC. Davant del Palau es van concentrar uns 2.000 taxistes, que van llançar consignes com ‘ni un pas enrere’ i van demanar a crits la dimissió de Calvet. Van tenir temps fins i tot de rebatejar la plaça amb una nova placa lluminosa: Plaça Nova del Taxi.

Un dels mantres dels taxistes desplaçats va ser el ‘pressioneu, pressioneu’, amb referència al missatge còmplice llançat per Torra als CDR. I això van fer, van pressionar a les portes del Palau fins que, cap a les 10 de la nit, una representació dels taxistes encapçalada pel líder d’Élite va ser convidada a unir-se a la reunió.  “No hi ha res nou”, va explicar el representant dels taxistes al sortir del despatx als seus col·legues. “Demà a les quatre tindrem una resposta i podrem valorar”, va afegir, amb referència a la reunió que tindrà lloc a la conselleria de Territori i Sostenibilitat.  A aquesta trobada podria acudir, segons va anunciar Álvarez, l’advocat Elpidio José Silva, que han contractat per posar una querella criminal a nivell estatal contra els operadors –prefereixen no revelar de moment la identitat dels denunciats– que estan “espoliant el sector” fent creure que un VTC és un taxi. 

Temes:

Taxis Vagues