entrevista

«Cap pederasta està per sobre de la llei»

Miguel Hurtado s'ha estat preparant durant gairebé 20 anys per poder revelar els abusos que va patir a l'abadia de Montserrat

zentauroepp46521604 miguel angel hurtado190119190712

zentauroepp46521604 miguel angel hurtado190119190712 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

¿Ha esperat gairebé 20 anys per revelar els abusos sexuals que va patir sent menor a l’abadia de Montserrat... ¿Per què? Em vaig adonar que si volia treure aquests fets a la llum, havia d’esperar i fer-ho jo mateix. Al llarg d’aquests anys m’he format com a activista. Fins i tot vaig ser a conferències d’SNAP (Survivors Network of those Abuse by Priests) [la xarxa més gran de víctimes d’abusos sexuals infantils ocorreguts a l’Església]. I vaig conèixer persones que em van ajudar, com Barbara Blaine, la seva presidenta, i Phil Saviano, l’activista que va col·laborar amb els periodistes del ‘Boston Globe’ per destapar l’escàndol que es recull a la pel·lícula ‘Spotlight’. Volia aprendre tot el necessari per treure-ho a la llum. Porto gairebé tota la vida. I ara em sento preparat per arribar al final.

¿I durant tot aquest temps ha guardat silenci? Crec que abans la societat no estava preparada per escoltar aquestes coses. I menys si afecten una institució com l’abadia de Montserrat, que no només representa a l’Església catòlica sinó que també és un símbol nacional.

¿Exerceix com a psiquiatre infantil i juvenil a Londres, entén el procés intern que ha viscut? Sí. Quan un menor pateix un abús sexual, la història li ve gran. Els recursos com a criatura no són suficients per afrontar les conseqüències d’una relació abusiva. El més freqüent és intentar negar-ho. De vegades, la ment fins i tot ho oblida. Hi ha persones que per superar aquesta experiència traumàtica es dissocien i intenten fer vida normal. O es refugien en els estudis, o en l’abús de les drogues i de l’alcohol.

¿Per què és tan difícil parlar de petit? Perquè l’abús sexual a un menor és sempre un abús de poder. Si a més, es tracta d’algú pertanyent a una organització i aquesta l’encobreix, la asimetria entre víctima i agressor augmenta exponencialment. Perquè el menor sent que ja no únicament ha de fer front a un adult sinó a tota una institució. 

¿Què creu que passarà després de fer-ho públic? Que quedi ben clar que a partir d’ara a Espanya cap pederasta està per sobre de la llei. Ja no importa el seu prestigi, ni el seu poder, o que sigui un símbol nacional que es fa amb presidents.

Notícies relacionades

¿Com creu que reaccionarà Montserrat? El 2014, vaig ser a la comissió de la infància de l’ONU en la qual el Vaticà va haver de testificar. Van presentar un informe demolidor i se li va donar a l’Església catòlica unes recomanacions sobre què hauria de fer per combatre la pederàstia. El Vaticà ni va acceptar l’informe ni ha complert les recomanacions. Una d’aquestes deia que havia de notificar a les respectives autoritats civils estatals tots els abusos i entregar la documentació que guardés sobre abusos. M’agradaria que Montserrat complís aquesta recomanació de l’ONU, i que si hi ha hagut més víctimes, d’Andreu Soler o d’un altre monjo, que ho expliqui amb transparència i que entregui els papers als Mossos d’Esquadra.

¿Creus que hi ha més víctimes? Andreu Soler va abusar de mi quan tenia 65 anys. ¿Va debutar llavors o és un depredador sexual que ha estat abusant durant 40 anys? Això és el que vull saber. I animo totes les víctimes, si existeixen, a no sentir-se soles i fer aquest pas.