VIOLÈNCIA MASCLISTA

Un condemnat per matar la seva dona assassina la seva advocada a Saragossa

La víctima i l'agressor mantenien una relació sentimental, segons la delegada del Govern

El presumpte autor del crim s'ha suïcidat tirant-se del viaducte de Terol

vtjswiosbupi6iotqbj8n1100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia investiga la mort violenta d’una dona a Saragossa a mans, presumptament, d’un home que estava en llibertat condicional per matar el 2003 la que llavors era la seva parella sentimental. Segons la delegada del Govern a l’Aragó, Carmen Sánchez, la víctima va defensar el seu presumpte assassí en el judici pel crim de la seva dona, i en l’actualitat mantenien una relació sentimental.

En una roda de premsa per informar sobre aquest cas de violència masclista, Sánchez ha precisat que l’entorn de l’assassinada ha ofert aquests detalls.

La víctima és Rebeca Santamalia Cáncer, una advocada de 48 anys, la desaparició de la qual va ser denunciada pel seu marit dijous a la tarda i la policia l’ha trobat morta en un domicili del carrer Pradilla de la capital aragonesa, amb ferides per arma blanca.

El presumpte autor, José Javier Salvador Calvo, de 50 anys, s’ha suïcidat aquesta matinada llançant-se pel viaducte de Terol. La vivenda en què s’ha trobat l’advocada on vivia Salvador.

Assassinat de la dona

El presumpte assassí de Santamalia va ser condemnat el 2005 a 18 anys de presó per matar de nou trets amb una carrabina del calibre 22 la seva dona, Patricia Maurel, el 22 de maig del 2003, pocs dies abans de les eleccions municipals a què ella es presentava com a cap de llista del PP a La Puebla de Híjar (Terol). El cos de la dona va ser trobat en un camp de cereals.

Després de cometre el crim, i amb la roba tacada de sang, es va desplaçar fins a l’Hospital Provincial de Terol, on va confessar els fets. La parella tenia tres fills petits.

L’home va estar a la presó de Terol entre el 2003 i el 2013, any en què va ser traslladat al centre d’inserció de Zuera (Saragossa). El gener del 2017 va obtenir la llibertat condicional i havia d’aconseguir la llibertat definitiva el juny del 2021.

Condemna del Consell General de l’Advocacia

El Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE) ha expressat la seva "més enèrgica" condemna per l’assassinat de Santamalia i recorda que amb la violència masclista "alguna cosa mor també en la qualitat de la nostra democràcia".

Notícies relacionades

"Quan una dona mor o és maltractada pel simple fet de ser-ho, alguna cosa mor també en la qualitat de la nostra democràcia", ha afirmat l’Advocacia en un comunicat, en el qual ha manifestat la seva repulsa a aquest crim. En aquest sentit, ha enviat el seu "afecte i recolzament" a la família de l’advocada i als seus companys del Col·legi d’Advocats de Saragossa, que ha suspès l’acte de presa de possessió dels nous membres de la seva Junta de Govern que havia de tenir lloc a les 19 hores d’aquest divendres.

L’Advocacia Espanyola assegura que confia en la feina de les forces de seguretat de l’Estat per aclarir les circumstàncies de la mort d’aquesta advocada, que va ser coordinadora del Servei d’Orientació Penitenciària del Col·legi d’Advocats de Saragossa entre els anys 2010 i 2012. També va ser vocal de la Subcomissió de Dret Penitenciari del Consell General de l’Advocacia Espanyola.