PLA ECONÒMIC DEL GOVERN

Pressupostos Generals de l'Estat: 30 milions d'euros per a 'menes'

La partida per atendre immigrants augmenta un 30% respecte al 2018, mentre que els 1.780 milions destinats a beques i ajuts a estudiants és la xifra més alta de la història

undefined46431813 barcelona 04 01 2019 menas inhalando cola en el llamado parq190114142605

undefined46431813 barcelona 04 01 2019 menas inhalando cola en el llamado parq190114142605 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El projecte de llei delsPressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2019 incorpora una partida de 412 milions d’euros destinada a Immigració, cosa que suposa un increment del 29,6% (94 milions més) respecte a l’any passat. A més, per primera vegada es recull una dotació específica de 30 milions per a l’atenció dels menors estrangers no acompanyats (‘menes’).

L’increment pressupostari es produeix per potenciar el sistema de Protecció Internacional (amb un increment de 67 milions d’euros respecte al 2018) i per atendre immigrants que arribin a les costes espanyoles o visquin en assentaments (27 milions d’euros més).

D’altra banda, es mantenen les dotacions per finançar el programa d’atenció i reubicació de refugiats, d’acord amb la decisió del Consell Europeu de Justícia i Assumptes d’Interior, amb especial atenció a les famílies amb fills menors per ser especialment vulnerables. En concret, a aquestes actuacions es destinen 229 milions d’euros.

Dependència

Un altre assumpte de marcat caràcter social dels PGE és la despesa en Dependència. El Govern destinarà en ajuts a persones que necessiten aquest tipus de serveis un total de 2.228 milions, 831 més que l’any anterior (un augment del 59,5%). D’una banda, l’Executiu pretén augmentar un 31,7% el 'nivell mínim’ –cosa que garanteix l’Administració General de l’Estat a les persones dependents– fins als 1.723 milions d’euros, és a dir, 415 milions més que a l’exercici anterior. Segons explica l’Executiu, aquesta partida té per objectiu tant atendre un major nombre de beneficiaris com reduir la llista d’espera. Segons les últimes dades oficials, amb data del 30 de novembre, el nombre de persones amb dret a una prestació que continuen sense percebre-la ascendeix a 254.524, informa Europa Press. Amb una partida de 415 milions, el Govern vol finançar també una nova prestació de "teleassistència avançada", que el Ministeri de Sanitat pretén incorporar al catàleg de prestacions.

Beques i ajuts

En Educació, el Govern preveu 1.780 milions per a beques i ajuts a estudiants, la xifra més alta de la història. Els PGE inclouen partides perquè els ajuntaments “promoguin la universalització de les escoles infantils entre 0 i 3 anys", ha explicat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que ha precisat que es catalogaran com a “inversió financerament sostenible" perquè els consistoris puguin destinar part del seu superàvit a aquest fi.

Permís de paternitat

Mentrestant,l’ampliació del permís de paternitat de cinc a vuit setmanes tindrà un impacte de 825 milions d’euros, segons el projecte de llei de PGE, que especifica que 190.000 famílies es veuran beneficiades per la mesura. “L’Executiu fa un esforç perquè els espanyols disfrutin d’un Estat del benestar fort i per afavorir la igualtat d’oportunitats i la cohesió social”, ha destacat Montero.

VIOLÈNCIA MASCLISTA

El Govern destina 220 milions d’euros per aplicar al llarg del 2019 les mesures incloses en el pacte d’Estat contra la violència masclista en els diferents ministeris i administracions. Segons el projecte de PGE 2019, una part significativa d’aquesta quantitat anirà destinada al programa ‘Actuacions per a la prevenció integral de la violència de gènere’, gestionat pel Ministeri de la Presidència i Igualtat a través de la Delegació de Govern per a la Violència de Gènere i la Secretaria d’Estat d’Igualtat. Estan contemplats 112 milions d’euros per a les ampliades competències autonòmiques en matèria d’agressions a dones que s’inclouen en el pacte i transferències als ajuntaments per 40 milions d’euros. A més, es recullen 14 milions d’euros per a famílies i institucions sense finalitats de lucre per destinar a ajuts socials víctimes d’agressions masclistes i explotació sexual. 

Notícies relacionades

Mentrestant, el gabinet de Pedro Sánchez preveu destinar al programa de Cooperació al desenvolupament un total de 664 milions d’euros, cosa que suposa un augment del 19,7% (109 milions) respecte al mateix programa el 2018. D’aquesta quantitat, 366 milions correspondran a l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament (AECID), que veu augmentar el seu pressupost un 12,2%.

Finalment, el pressupost de la Direcció General de Trànsit (DGT), segons els comptes presentats per la ministra d’Hisenda, ascendeix a 807,7 milions, un 5,4% més que l’any anterior. Es tracta de 41 milions més que es destinaran majoritàriament a les retribucions de l’agrupació de trànsit de la Guàrdia Civil després de la pujada salarial acordada el març en el marc de l’equiparació salarial amb la resta de les policies autonòmiques.