internada en règim tancat

La jove que va degollar la seva mare a Banyoles ingressa en un centre de menors

La noia, de 17 anys, ha declarat que només volia «donar-li un escarment» i que se'n va anar de casa pensant que només l'havia ferit

mossos

mossos

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La jove de 17 anys que va degollar la seva mare dimecres passat a Banyoles i que aquest dijous ha confessat el crim després de ser detinguda a Castell-Platja d’Aro ha sigut internada en règim tancat després de passar aquest divendres a disposició de la Fiscalia de Menors.

La jutge ha acceptat la sol·licitud de la fiscal, que reclamava aquesta mesura, que equival a la presó provisional en el cas dels adults, davant de la gravetat dels fets.

La menor ha declarat que només volia “donar-li un escarment” i, a l’abandonar la casa familiar, creia que només l’havia ferit, segons ha explicat l’advocat d’ofici que la defensa, Josep Costa.

La magistrada del Jutjat de Menors de Girona ha acordat l’internament tancat i terapèutic de la jove en un centre de menors durant sis mesos, prorrogables per tres més, en el cas que no s’hagués celebrat el judici de la menor.

Segons fonts pròximes al cas, la jove ha passat a disposició de la Fiscalia de Menors cap a les 9.30 hores, després d’accedir en un cotxe patrulla dels Mossos d’Esquadra al Palau de Justícia de Girona.

Estat psicològic

Després de prestar declaració, l’equip tècnic d’assistència ha elaborat un informe per valorar l’estat psicològic de la detinguda i ha proposat aquesta opció com la millor per a la seva protecció.

Immediatament ha tingut lloc la compareixença al jutjat de menors i s’ha decretat l’ingrés de la presumpta homicida en un centre de Barcelona.

Al migdia s’han guardat cinc minuts de silenci a Banyoles convocats per l’ajuntament, que ha decretat dos dies de dol per la mort de Carme Pèlach, la víctima d’un cas que ha causat una profunda pena en aquesta localitat gironina, on era coneguda després d’haver regentat durant anys un alberg esportiu.

Atenció dels serveis socials

L’alcalde Miquel Noguer ha explicat posteriorment als mitjans de comunicació que la família rebia atenció dels serveis socials, però sense entrar en detalls sobre els suposats problemes psicològics que pateix la presumpta matricida “perquè hi ha secret de sumari”.

L’alcalde ha afegit únicament que ni li consta l’existència de denúncies per algun tipus de maltractament ni cap tampoc advertència des de l’institut en què estudiava la jove.

La presumpta matricida va confessar l’autoria del crim durant la reconstrucció dels fets duta a terme ahir a la tarda per la comitiva judicial.

Prèviament, la menor havia sigut detinguda a Castell-Platja d’Aro, una població situada a menys de 60 quilòmetres de Banyoles i on la seva família tenia una segona residència.

Després de cometre el crim, cap a les 9.30 hores de dimecres com sospitaven els investigadors pels crits que havien sentit els veïns i la coagulació de la sang, la jove va anar a tenyir-se els cabells a una perruqueria d’una localitat pròxima a Banyoles, es va personar després al seu institut i es va desplaçar finalment al municipi de la Costa Brava en què va ser capturada.

No obstant, la nota manuscrita que havia deixat al costat del cadàver assegurava que la seva intenció era suïcidar-se i fer-ho en un paratge de la ciutat en la que vivia, per la qual cosa la hipòtesi policial és la que ho va fer per donar falses pistes sobre el seu parador.

Després de la detenció va venir la reconstrucció dels fets a l’escenari en què es va cometre l’assassinat i la confessió dels fets, així com del mòbil, que va resultar ser la mala relació entre mare i filla i una discussió d’hores abans.

Cadàver descobert pel fill

El fill gran de la víctima, de 29 anys i que va ser el que va descobrir el cadàver i va avisar la policia, s’ha personat com a acusació particular.

Notícies relacionades

L’ara internada per ordre judicial havia tingut problemes mentals durant anys i havia arribat a quedar-se ingressada en la Unitat de Referència de Psiquiatria Infantil i Juvenil, tot i que no rebia medicació i únicament era seguida per terapeutes i psicòlegs.

La jove és d’origen rus i havia sigut adoptada feia anys per un matrimoni, ara separat, que regentava aquest alberg esportiu, on acudien esportistes d’elit de la disciplina de rem. 

Temes:

Assassinats