LA CRISI MIGRATÒRIA

L'ACNUR reclama refugi urgent per a dos barcos amb 49 refugiats a bord

L'agència de l'ONU adverteix que l'arribada d'un temporal en el Mediterrani pot posar en risc les seves vides

zentauroepp46393827 graf3632  mar mediterr neo  31 12 2018   fotograf a facilita181231192825

zentauroepp46393827 graf3632 mar mediterr neo 31 12 2018 fotograf a facilita181231192825 / Chris Grodotzki jib collective

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va demanar aquest dilluns als països europeus de la conca mediterrània que ofereixin de forma urgent els seus ports per aldesembarcament de dos barcos  que naveguen amb 49 migrants a bord sense destinació segura. En un comunicat, l’agència demana "un decidit lideratge en línia amb els valors fonamentals de la humanitat i la compassió" per oferir un port en el qual puguin atracar el Sea Watch 3, amb 32 migrants a bord des del 22 de desembre, i el Profesor Albrecht Penck, amb 17 persones i que navega des de fa dos dies.

Notícies relacionades

L’ACNUR remarca que és necessària una decisió urgent, ja que s’espera que les condicions del mar empitjorin en qüestió d’hores, per la qual cosa "les negociacions amb els Estats (que els acullin) han de realitzar-se només després que desembarquin", va declarar en la nota l’enviat especial de l’agència per al Mediterrani Central, Vincent Cochetel. Més de 2.240 persones han mort en aigües del Mediterrani intentant arribar a Europa aquest any, malgrat la reducció en el nombre d’arribades al vell continent.

L’ACNUR reclama de cara al 2019 una solució general per a aquests barcos de migrants, generalment contractats per diverses ONG, en lloc de l’actual situació en la qual cada barco ha d’obtenir un permís puntual per a cada viatge. Els dos barcos actualment a la recerca de port són propietat de dues ONG alemanyes –Sea Watch i Sea Eye– que també han reclamat a Europa una solució urgent per desembarcar els 49 migrants. Donada la seva posició en el Mediterrani central, les dues ONG creuen que desembarcar els immigrants a la propera illa de Malta seria l’opció més lògica i plantegen la possibilitat que, com en casos anteriors, aquestes persones siguin després repartides entre diversos països europeus. 

Temes:

Refugiats