VIVENDA

ERC i PDECat també rebutjaran el decret del lloguer

Els dos partits tombaran la norma al costat de Podem si el Govern no inclou la regulació de preus

Foment dona llargues a les 'ciutats del canvi' i al Sindicat de Llogaters que li exigeixen una rectificació

zentauroepp44052265 alquiler180629183912

zentauroepp44052265 alquiler180629183912 / RICARD FADRIQUE

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El decret del lloguer aprovat divendres passat podria passar pel Congrés sense que cap grup parlamentari el recolzi tret del socialista. ERC i PDECat s’han sumat aquest dijous a Units Podem i han anunciat que el rebutjaran pel mateix motiu, que no faculta les ciutats perquè regulin els preus de les zones on aquests s’han disparat. El PP i Ciutadans votaran no per motius contraris. S’oposen a l’extensió de les durada mínima dels contractes de tres a cinc anys.

La votació es produirà probablement a mitjans de gener, abans que expiri el termini de 30 de què disposen els decrets llei per ser convalidats. I si és negativa, com tot sembla indicar, els contractes tornarien a regir-se per l’antiga normativa. Amb aquesta carta juga el Ministeri de Foment, convençut encara que Podem i els seus aliats no voldran aparèixer com responsables que els contractes tornin a ser només de tres anys.

Sense fissures 

No sembla que cap partit s’esporugueixi.  “El decret és insuficient. Necessitem que s’estableixi un índex de preus que sigui efectiu per evitar les pujades preus abusives, altrament ho rebutjarem”, ha explicat la diputada Lourdes Ciuró.  Joan Margall (ERC) coincideix en la necessitat d’aquesta regulació i afirma que l’Executiu “hauria d’asseure’s a parlar”.

Notícies relacionades

Parlar és el que està fent la secretària general de Vivienda, Helena Beunza, amb diversos col·lectius. Els  regidors de Vivienda de sis de les ‘ciutats del canvi’ (Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Cadis i Còrdova) van sortir sense respostes de la reunió que aquest dijous han mantingut amb ella. “Els hem exigit que rectifiquin”, ha explicat Josep María Montaner, l’edil de Barcelona, segons el qual la resposta que dels seus interlocutors ha sigut que “no descarten incloure el tema”, però no saben “ni quan ni com”.

 El Sindicat de Llogaters, que es va reunir amb Beunza dimecres, en va sortir també decebut i li va donar al ministeri un termini d’“unes setmanes” per rectificar. Altrament començaran “vagues de lloguers i altres mobilitzacions”, segons el seu portaveu, Jaume Palomera.