VIVENDA

Podem tombarà el decret del lloguer si les ciutats no poden regular els preus

Representants d'Ada Colau i cinc municipis més es reuneixen avui amb Foment per pressionar

La formació morada considera "una trampa" la proposta del ministeri d'incloure la qüestió més endavant

jcarbo38831170 pah manifestacion181219211932

jcarbo38831170 pah manifestacion181219211932 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Si el Govern no inclou la possibilitat que els ajuntaments limitin els preus al decret de reforma dels lloguers aprovat divendres passat“Units Podem hi votarà en contra i el tombarà”.  Amb aquesta rotunditat s’ha pronunciat en declaracions a EL PERIÓDICO Lucía Martín, la portaveu d’En Comú Podem en el Congrés, el dia abans que representants de l’alcaldessa Ada Colau i cinc ‘ciutats del canvi’ més es reuneixin a Madrid amb la secretària general de Vivenda, Helena Beunza, per pressionar en el mateix sentit.

La situació seria inèdita. El decret ja ha entrat en vigor aquest dimecres però encara ha de ser convalidat pel Congrés. Si Podem el rebutja en la votació que probablement tindrà lloc cap a finals de gener no tirarà endavant perquè el PP i Ciutadans també hi votaran en contra. Els contractes, que han passat a tenir una durada mínima de cinc anys, tornarien a la situació anterior de tres anys a partir del moment de l’anul·lació.

Un altre decret

Podem ha proposat al Govern que elabori un altre decret que derogui el que ja ha passat pel Consell de Ministres o que n’aprovi un altre immediatament després que l’inicial sigui rebutjat. Martín  admet que la situació seria “rara” però l’atribueix exclusivament al Govern.

“El text tal com el va aprovar el Consell de Ministres divendres passat és inassumible i vulnera l’acord firmat per Pablo Iglesias Pedro Sánchez”,que recollia la regulació dels preus a les “zones tensades” per part dels municipis que així ho desitgessin.

L’opció proposada per Foment d’introduir la regulació de preus a través d’una tramitació del decret com a projecte de llei una vegada s’hagi convalidat ni se la planteja Podem perquè seria “posar en mans de l’oposició la possibilitat de bloquejar-la durant mesos”. “Tot i que van firmar la mesura, mai han volgut fer-la i pretenen que l’oposició els faci la feina bruta”, critica la diputada.

Enuig creixent 

L’enuig de la força morada va començar dijous passat a la nit quan es va assabentar per les trucades d’alguns mitjans de comunicació que l’Executiu estava a punt d’aprovar el decret sense que haguessin acabat les negociacions que Martín mantenia  amb Beunza sobre el seu contingut. “Hi havia un compromís clar que no es portaria res al Consell de Ministres sense intervenir un acord previ amb nosaltres”, recorda la diputada d’En Comú Podem.

L’endemà van poder comprovar, a l’escoltar el ministre de Foment, José Luis Ábalos, que no hi hauria cap regulació de preus. La resposta de Podem va arribar a través d’un tuit que va passar desapercebut però en el qual Pablo Iglesias ja amenaçava de votar-hi en contra. “Mentre es continua desnonant compatriotes com #PepiSeQueda, el decret del Govern no conté la mesura més important de l’acord: prohibir les pujades abusives del lloguer. Si no rectifiquen, hi votarem en contra. Pacta sunt servanda [Els pactes estan per ser complerts]”, advertia el secretari general de Podem.

Foment, segons les fonts consultades, no acaba de creure’s que Podem sigui capaç de tombar un decret que inclou mesures llargament reivindicades per aquesta formació, però passats uns dies, el que va ser una primera reacció d’Iglesias s’ha convertit en decisió ferma.

“No ens coneixen si es creuen que anem de farol. Aquesta no és la nostra manera de treballar. Fa anys que lluitem per aquestes mesures i no ens ve d’un mes amb tal que es facin bé”, assenyala la diputada, que recorda com ja van tombar el decret de l’anterior ministre de Foment, Íñigo de la Serna, sobre els estibadors i "en van haver de fer un altre”.

Notícies relacionades

La lectura detallada del text del decret, que el BOE va publicar dimarts passat, no ha fet més que confirmar per força casa la necessitat d’aprovar un altre decret. “No és tan sols que estigui incomplet, és que no recull l’esperit del que pactem i dilueix diverses qüestions importants, com els drets de tempteig i retracte de les administracions”, assenyala Martín.

La redacció de l’apartat dels desnonaments la considera “un engany” perquè introdueix com a novetat que es puguin ajornar un mes, una cosa que ja existeix i fa recaure en les persones afectades la responsabilitat de trucar als serveis socials. “En fi, un despropòsit. Han faltat al compromís de consensuar qualsevol decret i aquest és el resultat, un nyap”, resumeix Martín.

Una iniciativa de Colau després de prendre possessió

<span style="font-size: 1.6rem;">Al cap de poc de prendre possessió, l’any 2015, Ada Colau va llançar la primera advertència sobre el desbaratat augment dels preus de lloguer i va demanar, a més d’una reforma en profunditat de la LAU, <strong>seguir els passos d’altres països europeus,</strong> com França i Alemanya, que estaven limitant les pujades en algunes grans ciutats a través de la creació d’un índex de referència.</span>