La tardor més plujosa omple la butxaca dels fabricants de paraigua

Les empreses espanyoles han incrementat la seva facturació els últims mesos entre un 20% i un 500%

zentauroepp45641180 barcelona      27 10 2018        barcelona        cambio de 181031121431

zentauroepp45641180 barcelona 27 10 2018 barcelona cambio de 181031121431 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts

Els intensos i repetits xàfecs caiguts aquest any a bona part d’Espanya han caigut com a mannà del cel per als fabricants de paraigües espanyols, que han vist disparades les seves vendes entre un 20% i un 500% en alguns dels casos, segons han explicat diverses empreses consultades per Efe.

Josep Julià, director comercial de Manufactures Clima SA, que es presenta com el fabricant de paraigua més gran del mercat espanyol, ha explicat a Efe, que les seves vendes de paraigua aquest any s’han incrementat entre un 20 i un 22% impulsades per la humida meteorologia d’aquest any.

Aquesta empresa, ubicada a Barcelona, ven cada any entre 1 i 1,2 milions de paraigües, que dissenyen a Catalunya i després n’encarreguen la manufactura a empreses xineses.

Un 75% de la seva producció es ven a Espanya i la resta l’exporten a uns altres 30 països, especialment a Itàlia i Mèxic.

Julià ha ressaltat que la majoria dels paraigües els compren persones d’entre 18 i 35 anys i aquest any “han buscat paraigües més acolorits”, malgrat com de gris que ha estat el temps.

Una portaveu de l’empresa Ezpeleta, situada a Oñati (Guipúscoa) i que presumeix de ser una de les poques firmes que mantenen la manufactura de paraigua a Espanya, també ha confirmat a Efe que les seves vendes han crescut aquest any, i, tot i que no ha pogut quantificar l’import, sí que ha reconegut que “pràcticament hem esgotat la col·lecció”.

La portaveu de l’empresa guipuscoana, que fabrica paraigua d’alta qualitat el preu de la qual no baixa dels 80 euros, ha lamentat que la seva producció “sempre depèn del clima” i per això van decidir fa temps també començar a fabricar para-sols.

L’administrador de la firma Paraguas Barsan de Martorell (Barcelona), David Baraguès, ha afirmat a Efe que aquest any s’han recuperat de les vendes dels tres anys anteriors, quan les sequeres havien provocat un descens de vendes important.

Baraguès ha reconegut que aquest any ja han triplicat les vendes respecte a l’any anterior.

“Nosaltres som com els pagesos”, ha comentat Baraguès, que admet que no tenen cap pla previst per canviar la seva producció davant dels pronòstics d’experts sobre els efectes del canvi climàtic que comportaran anys més secs.

Segons l’empresari, per a ells, són habituals els cicles de precipitacions, amb dos o tres anys de sequeres seguits, per algun any plujós, que els fa “recuperar vendes dels anys anteriors”.

La responsable de comunicació de l’empresa catalana Paraigua i Accessoris de Moda, Aina Miquel, ha reconegut a Efe que la freqüència de les precipitacions i tempestes, a més de provocar-los un augment espectacular de vendes, “també ha comportat que els clients escullin paraigües més grans i resistents dels que utilitzaven anteriorment”.

La portaveu d’aquesta empresa manufacturera, ubicada a Argentona (Barcelona), ha assegurat que han augmentat un 500% les seves vendes de paraigua si comparen les vendes de la setmana que més va ploure l’any 2017 passat amb la que més ha plogut aquest any.

Segons dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), octubre i novembre han sigut mesos molt plujosos a Espanya.

Al novembre es va registrar una precipitació mitjana de 106 litres per metre quadrat, un valor que supera en un 32% el valor normal, que és de 80 litres en el període de referència entre 1981 i 2010.

Galícia, Castella i Lleó, Catalunya, nord de la Comunitat Valenciana, Múrcia i a petites zones del Sistema Central, Cadis, Conca, les Balears i nord de les Canàries van registrar pluges per sobre del normal.

I el mes d’octubre es va registrar una precipitació mitjana a Espanya de 98 litres per metre quadrat, un valor que supera en un 26 % el valor normal, que és de 78 litres entre 1981 i 2010.

Notícies relacionades

A Barcelona, on aquest any ha plogut més que a Londres, durant el mes d’octubre es va registrar una acumulació de precipitacions de 195 litres per metre quadrat, cosa que va comportar que fos l’octubre més plujós en 31 anys, des de 1987, segons dades de l’Observatori Fabra.

Les precipitacions durant el mes de novembre a la capital catalana, segons el mateix Observatori, tampoc es van quedar enrere, amb una acumulació de 208 litres per metre quadrat, convertint-lo en un dels que va registrar més precipitacions en la sèrie climàtica de 1914-2018. 

Temes:

Pluges