PRIMER PAS LEGISLATIU

El Congrés debatrà al gener la nova llei d'Educació

El Govern es reunirà ben aviat amb les autonomies per debatre la norma, que suposa la derogació de la que va aprovar l'exministre Wert

undefined46258620 madrid 14 12 2018  pol tica   rueda de prensa posterior al c181214140509

undefined46258620 madrid 14 12 2018 pol tica rueda de prensa posterior al c181214140509 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

Al gener el Congrés debatrà, per fi, la nova llei d’Educació, una norma que suposa la derogació de la que va aprovar, el 2014, el llavors ministre Wert (la LOMCE). La titular d’Educació, Isabel Celaá, acaba d’assegurar que el nou text que cuina el seu departament no suposa un canvi de sistema sinó "una modernització" de la llei orgànica d’educació (LOE), del 2006.

L’avantprojecte aprovat avui en el Consell de Ministres no és més que un primer pas. Ara, el Govern ha de rebre l’opinió de diversos sectors, inclòs el Consell Escolar i les comunitats autònomes, que es reuniran ben aviat en una conferència sectorial. Una vegada que el període de consultes s’hagi acabat, el ministeri inclourà les esmenes que consideri oportunes i tornarà a ratificar el projecte en el Consell de Ministres. A partir d’aquí, al gener, el text entrarà al Parlament, on es trobarà ambl’oposició frontal de Ciutadans i el PP.

Competències autonòmiques

Defensora de la immersió lingüística, Celaá ha recordat que la futura norma serà “respectuosa amb la Constitució, l’Estat i les autonomies”. En el cas de tenir llengua cooficial, el percentatge de competències de l’Estat serà del 55% (65% en el cas dels territoris sense llengua pròpia).

La norma del Govern socialista elimina definitivament les revàlides (hi haurà avaluacions de diagnòstic a 4t de primària i a 2n d’ESO) i també els itineraris, que implicaven que els alumnes haguessin decidir a 4t de l’ESO el seu camí escolar en funció de les assignatures.

Repetidors

L’educació primària torna a organitzar-se en tres cicles i desapareix l’anterior divisió de matèries en troncals, específiques i de lliure configuració.“Repetir curs ha de ser l’última opció. I en el cas que hi hagi un repetidor, aquest tindrà assignat un motor del centre per a recolzament escolar. No volem que ningú es quedi enrere”, ha explicat Celaá, molt combativa amb el fet que Espanya sigui un dels països amb més nombre de repetidors a les aules.

Notícies relacionades

Religió es continuarà oferint a les escolesReligió, però no tindrà una assignatura mirall alternativa. Religió, a més, no comptarà per a nota. Tampoc per a l’obtenció de beques ni servirà per fer la mitjana dels processos d’accés a la universitat. El text també preveu recuperar l’anterior prova d’accés a l’ensenyament universitari. Tots els estudiants cursaran una assignatura de valors cívics i ètics. A més, es podrà accedir al títol de Batxillerat amb un suspens (només un).

Mentre que el Batxillerat serà “flexible”, la Formació Professional serà una titulació de “primera categoria” formativa i professional. De fet, Celaá ha anunciat la incorporació de nous títols, relacionats amb les tecnologies.