NOVA LLEI D'EDUCACIÓ

L'escola pública guanyarà pes en detriment de la concertada

"No estem amenaçant ningú", assegura la ministra d'educació, que envia un missatge "de tranquil·litat" a les famílies

undefined44895599 madrid 04 09  2018  politica  comisi n de educaci n y formac180904121502

undefined44895599 madrid 04 09 2018 politica comisi n de educaci n y formac180904121502

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha reiterat quel’educació pública ha de ser “l’eix vertebrador” del sistema educatiu i, per tant, ha de tenir més pes que la concertada. No obstant, Celaá ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a les famílies que aposten per la concertada (finançada amb fons públics). “No estem amenaçant a la concertada”,ha assegurat després de deixar clar que el requisit que permet a la concertada treure més places –al·legant la “demanda social”, terme que va incloure la LOMCE (coneguda com a 'llei Wert' pel nom del ministre del PP que la va aprovar)– serà retirat en la nova norma que està elaborant el Govern socialista.

“No totes les escoles concertades són iguals, les famílies han d’estar tranquil·les. Hi ha escoles concertades que compleixen els deures socials i educatius. Volem que les escoles concertades assumeixin el seu compromís social amb l’educació. Volem una escolarització sense exclusió social, volem escoles inclusives i equitatives”, ha destacat la ministra fent menció a la necessitat que les escoles respectin les normes comunes en l’accés, inclosa l’escolarització d’alumnes amb necessitats especials de suport.

Rebuig frontal del PP

Celaá –que ha comparegut aquest matí al Congrés dels Diputats– s’ha trobat amb el rebuig frontal del PP, que ha insistit que l’escola pública i concertada "han de ser complementàries". "El PP defensa la llibertat i ens oposarem a qualsevol decisió que permeti coartar-ne l’exercici. Hi ha partits polítics que només volen un tipus d’escola: pública i laica. Nosaltres, no obstant, creiem que aquest no ha de ser l’únic model", ha recalcat la diputada Sandra Moneo (PP). 

Notícies relacionades

La iniciativa d’Educació s’emmarca en el projecte per suprimir les retallades aprovades pel PP en època de crisi. La nova llei que cuina el govern socialista implicarà reduir les ràtios màximes d’alumnes per classe, així com la jornada lectiva dels professors, que a partir d’ara serà decretada per les comunitats autònomes. Com ja va explicar poques setmanes després de ser nomenada per Pedro Sánchez, Celaá ha insistit que la nova norma traurà els 10 dies que s’ha d’esperar en l’actualitat per nomenar funcionaris interins que substitueixin professors titulars de baixa.

Totes aquestes mesures ja van ser exposades en l’última conferència sectorial d’Educació, celebrada a finals de juliol i en la qual “es van quedar soles” –en expressió de la ministra– les comunitats governades pel PP. L’avantprojecte de llei està en fase d’estudi per part del Consell Escolar de l’Estat. Una vegada que s’aprovi al Consell de Ministres tornarà al Parlament per al debat amb els grups polítics.

Temes:

PSOE Govern