reivindicació laboral

La tancada a la Conselleria finalitza en empat entre Mossos i Interior

La jornada de protesta dels policies catalans finalitza amb alguns acords però amb punts sense resoldre

L'equiparació salarial amb els Bombers es desmarca com el punt de més difícil resolució

whatsapp-video-2018-12-13-at-130401 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Jornada de protesta per als agents dels Mossos d’Esquadra, que aquest dijous han ocupat la Conselleria d’Interior i han tallat alguns carrers adjacents. Aquest matí estava previst que es tanquessin els acords als quals havien arribat ahir amb l’altre departament de la Generalitat implicat en aquest conflicte laboral, el d’Economia. No obstant, la reunió entre el director de la policia catalana, Andreu Martínez, i els sindicats acabava abruptament quan el primer, acompanyat de les subdirectora de serveis, Sílvia Quesada, i la de recursos humans, Esperança Cartiel, abandonaven la trobada sense acceptar l’última proposta dels agents: l’equiparaciósalarial amb els Bombers de la Generalitat. Ha sigut la metxa que ha pres la mobilització.

Els sindicats USPACSAP-FEPOLSMECATSPCSICME i SEIME, juntamnt amb representants del moviment MosS.O.S. –nascut a l’estiu per forçar la recuperació de condicions laborals perdudes, denunciar la instrumentalització del cos i reclamar nous efectius per al cos-, han decidit no abandonar la mesa de negociació, en la novena planta d’Interior. Al contrari, han iniciat una tancada i han fet una crida a concentrar-se a l’exterior per pressionar. 

mossos / periodico

Un agent dels Mossos ras cobra 34.021 euros de sou brut anual. Un bomber de la Generalitat, 33.550. No obstant, després de dos o tres anys, un bomber ascendeix a la categoria de "bomber de primera", mitjançant un examen, i passa a ingressar 37.363 euros, tot i que fa 102 hores més a l’any.

Els directius d’Interior, segons ha explicat el director Martínez, després d’aixecar-se de la taula amb els sindicats s’han posat a treballar per ultimar una proposta que els han traslladat a les 19.00 hores, quan s’han assegut de nou a negociar.

Aquesta consisteix a oferir-los unes cent hores més de feina a l’any a canvi d’un augment de sou que acostarà substancialment el sou brut anual al dels bombers "de primera". És "només una proposta", remarca Martínez, ja que altres organismes de la Generalitat, a càrrec de la tresoreria i de la funció pública, han de validar-la i, després d’aquest pas, pactar-la els sindicats dels Mossos.

Notícies relacionades

Amb aquesta notícia, els sindicats han descendit a un vestíbul que a les 21.30 hores seguia atestat de policies i han valorat amb "sabor agredolç" els assoliments obtinguts. Segons la Conselleria són molts, ja que dels 15 punts amb què va arrencar aquesta protesta s’han aconseguit "la majoria". Segons els sindicats, no són tants. Les dues parts coincideixen que els agents recuperaran els dies d’assumptes personals perduts, hi haurà reajustaments horaris pendents i cobraran l’hora extra a un preu superior a l’actual. Fins ara, es remuneraven a un preu inferior que l’ordinària i, segons l’acord en aquest punt, les pagaran una mica per sobre.

L’equiparació amb els bombers es presenta com el cavall de batalla principal d’aquest pols entre policies i Interior. La jornada de protesta d’aquest dijous ha acabat en taules. El partit continua.   

Sense recolzament per a la 'grip blava' 

Ni els sindicats dels Mossos ni el moviment MosS.O.S. secunden la proposta de vaga encoberta, l’anomenada 'grip blava', que aquests dies planeja com un rumor sobre la jornada d’alt voltatge –entre policies i CDR– prevista per al 21 de desembre, quan el govern de Pedro Sánchez preveu celebrar un Consell de Ministres a Barcelona. En el mateix sentit, el director Andreu Martínez s’ha mostrat segur que la "professionalitat" dels agents prioritzarà per sobre d’una mobilització consistent a fingir malalties per no treballar un dia que es presenta especialment delicat per a Catalunya.