PLA NACIONAL DE DROGUES

Més d'un milió i mig d'espanyols juguen amb diners 'online'

Suposa el 3,5% de la població, sis dècimes més del percentatge de persones que fa un ús compulsiu d'internet

Preocupa l'augment del consum de drogues entre menors: el 60% beu, el 25,4% fuma i el 14,3% consumeix cànnabis

undefined46207240 madrid 10 12 2018  sociedad   ministra de sanidad  consumo y181210120318

undefined46207240 madrid 10 12 2018 sociedad ministra de sanidad consumo y181210120318 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La radiografia de les addiccions dels espanyols revela que cada vegada hi ha més persones que fumen, tant tabac com cànnabis, i que juguen amb diners per internet. Si bé el consum d’altres drogues, com l’alcohol, els hipnosedants i la cocaïna, es manté estable, segons la macroenquesta Edats 2017-2018 que bianualment elabora la delegació del Govern del Pla Nacional sobre Drogues i que aquest dilluns ha presentat la ministra de sanitat, María Luisa Carcedo, amb la delegada del Govern, Azucena Martí Palacios.

Es tracta d’un estudi que gaudeix de prestigi, ja que s’elabora amb una mostra àmplia, en comparació amb informes similars de països de l’entorn, de 21.249 enquestes vàlides. A més, permet mesurar l’evolució des del 1995, si bé s’han anat incorporant noves addiccions, a mesura que ha anat canviant la societat. Per exemple, és la segona ocasió que es pregunta als espanyols si són aficionats a jugar, invertint diners per internet, i el resultat és que el 3,5% de la població, és a dir, 1,6 milions de persones han jugat l’últim any, vuit punts més que el 2015-2016. La xifra és lleugerament superior al nombre d’addictes a internet, que s’estima en un 2,9% de la població (no ha variat respecte a l’enquesta anterior) i al de consumidors de substàncies il·legals com la cocaïna (2,2% de la població).

Els menors

El perfil més freqüent de jugador és el d’un home de 25 a 34 anys que, majoritàriament, fa apostes esportivesapostes esportives. No obstant, en la franja d’edat de 15 a 24 anys el percentatge de jugadors ‘online’ s’eleva al 5,1%, xifra en què influeix que, tot i que els menors tenen prohibit participar, utilitzen diversos subterfugis per burlar la llei. De fet, altres estudis augmenten el percentatge fins al 14% entre els adolescents de 16 i 17 anys. En aquest context, el Govern està elaborant un reial decret que restringirà la publicitat d’apostes i altres jocs en horari infantil i augmentarà els controls per impedir l’accés als menors, perquè com menys edat, més possibilitat que desenvolupin un problema de ludopatia, segons els experts. A això s’ha d’afegir que els joves també presenten un alt grau d’addicció a internet, ja que 1 de cada 10, a la franja de 15 a 24 anys, utilitza de manera compulsiva les noves tecnologies. En el joc presencial, que inclou loteries i quinieles, passa a la inversa, com més edat, més percentatge de persones que juguen (en total, el 59,5% de la població).

També preocupa que el lleuger augment del consum de drogues entre adolescents, quan la tendència general és a estabilitzar-se. Així, l’últim any el 60% dels menors han consumit alcohol (58% en l’edició anterior de l’enquesta), el 25,4% tabac (20,6% el 2015) i el 14,3% cànnabis, xifra que duplica el percentatge de fumadors de marihuana majors de 45 anys.

El tabac

Notícies relacionades

Davant d’aquestes dades, la ministra de Sanitat va anunciar la futura posada en marxa d’una campanya de prevenció i sensibilització sobre el tabac, especialment dirigida a joves. I és que la llei contra aquesta addicció, primer el 2005 i la versió més dura i definitiva el 2010, a l’expulsar el fum dels espais públics i tancats, va baixar lleugerament el percentatge de fumadors però la xifra ha tornat a créixer, en concret un 3,6%, de manera que un 34% de la població admet que diàriament inhala nicotina, un percentatge similar al de fa dues dècades, quan no hi havia restriccions. Per tot això, Carcedo no va descartar una nova reforma de la llei per impedir que es fumi, per exemple, en espectacles de masses o en cotxes on hi vagin nens, si bé va supeditar qualsevol reforma als acords a què s’arribi en el si de la UE, on s’estan estudiant tant els espais on es pot fumar com els nous dispositius, com el cigarret electrònic.

Quant al’alcohol, les prevalences estan estabilitzades des del 2005. Així, la xifra de consumidors diaris, el 7,4%, és la més baixa de la sèrie d’enquestes. Tot i això hi ha repunts quant al nombre de persones que confessen haver-se emborratxat l’últim any, 18,6% davant el 16,8% el 2015, i l’últim mes, 7,1% davant el 6,5%. A més, el 15,1% dels enquestats reconeixen haver consumit quatre o cinc begudes alcohòliques en menys de dues hores en els últims 30 dies, dada inferior a la de l’edició anterior.