DESPRÉS DE REBRE ATENCIÓ MÈDICA

Malta afirma que els 11 immigrants del pesquer alacantí seran resituats a Espanya

El 'Nuestra Madre Loreto' ha entregat aquestes persones a la guàrdia costanera del país mediterrani aquest diumenge

vid-20181202-wa0004 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

“Ja s’ha acabat tot, tots estem contents i ells més”. Així ha anunciat José Durá, patró del ‘Nuestra Madre Loreto’, l’entrega aquesta tarda a Malta dels11 migrants que el pesquer alacantí va salvar fa 10 dies mentre pescava davant les costes líbies. Els rescatats han sigut transferits a una embarcació de la guàrdia costanera de Malta, a unes 13 milles de les seves costes, per després ser portats a un port segur. El ministre de l’Interior i Seguretat Nacional maltès, Michael Farrugia, ha anunciat via Twitter que totes aquestes persones “seran resituades a Espanya després de l’atenció mèdica”.

La confirmació del transbord ha sigut transmesa pel capità via ràdio a l’oenagé Proactiva Open Arms, entitat que ha estat acompanyant l’embarcació des del passat dia 30 de novembre. 

Amb aquest missatge el capità del pesquer de Santa Pola (Alacant) ha donat per finalitzada una odissea en la qual la tripulació va donar un cop de timó aquest dissabte a la tarda a l’anunciar que posava rumb a Espanya, desatenent les indicacions del Govern espanyol que l’instava a complir les lleis internacionals i per tant a desembarcar els migrants a Líbia, un port que el ‘Nuestra Madre Loreto’ considerava que no oferia garanties ni als rescatats ni al mateix pesquer. I així ho anunciava ahir a la nit Proactiva Open Arms via Twitter: “Tornen a Espanya amb la dignitat d’haver rescatat persones en perill de mort i anteposen protegir les seves vides a les conseqüències que aquest fet els pugui comportar”.

Temporal dur

Just en aquell moment es va rebre un missatge de Salvament Marítim espanyol en el qual s’informava que hi havia un acord perquè l’embarcació navegués rumb a Malta. “Tard, malament i sense escrúpols. Jugant amb la seguretat de les persones, 10 dies sense notícies, un temporal dur, una persona evacuada en helicòpter i un alt risc per a tota la tripulació”, exclamava l’oenagé a través de les xarxes socials davant de la notícia. No en va el ‘Nuestra Madre Loreto’ portava més d’una setmana esperant una solució, amb unes condicions climatològiques adverses i amb les reserves de combustible i menjar sota mínims. De fet, la seguretat i la salut de migrants i tripulació van ser punts determinants perquè el capità decidís tornar a Espanya. 

El matí d’aquest diumenge, l’embarcació s’ha quedat a dotze milles de la costa de Malta, on una petita nau de salvament del país s’ha apropat per recollir els immigrants i evitar així que el pesquer hagués d’entrar i atracar al port. Després del transbord, el ‘Nuestra Madre Loreto’ ha pogut plantejar-se tornar a la feina, la tornada a Espanya hauria suposat un greu perjudici econòmic per a un barco que va partir a començaments de novembre i tenia prevista la tornada el 21 de desembre amb els cellers plens de marisc per a Nadal.

Continuar pescant

Notícies relacionades

Pedro Hernández, gerent de la cooperativa de pescadors de Carbonera, on està afiliat l’armador del ‘Nuestra Madre Loreto’, ha anunciat que el barco està planificant on fer provisió de queviures i combustible per poder continuar pescant, a Itàlia o Malta. “Aquesta solució ens permetrà tornar a pescar amb normalitat i que la temporada sigui rendible”, ha apuntat. Pel seu costat, el barco de recolzament que Proactiva Open Arms ha mantingut al costat del pesquer també es replantejava el seu futur més immediat: “Segurament patrullarem una mica més i després prepararem el canvi de missió. Afortunadament ha acabat tot bé”, han explicat des de l’embarcació.

Mentrestant, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha assegurat aquest diumenge que se sent orgullós d’aquesta tripulació i ha manifestat que dirigir-se a Malta ha sigut la “solució més ràpida i raonable”. “Esperem que com més aviat millor el barco pugui tornar a les seves tasques de pesca i els rescatats puguin tenir la seva pròpia vida. [...] Això no és un problema de cada nació del Mediterrani, no es pot fer demagògia, volem solucions al país d’origen, cal tenir una política comuna clara”, ha apuntat.