El pesquer alacantí desatén el Govern i torna a Espanya amb els immigrants

Pedro Sánchez li diu al patró que «tots estem sotmesos a la legislació» i insisteix que ha d'anar a Líbia

La tripulació del 'Nuestra Madre Loreto' no considera Líbia port segur ni per al vaixell ni per als immigrants

rjulve46098169 migrant sits aboard the spanish fishing vessel nuestra madre181201180504

rjulve46098169 migrant sits aboard the spanish fishing vessel nuestra madre181201180504 / Javier Fergo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El pesquer alacantí ‘Nuestra Madre Loreto’ ha posat rumb a Espanya la tarda d’aquest dissabte amb els onze immigrants que va recollir fa deu dies en contra del criteri del Govern que ha insistit que els havia de desembarcar a un port de Líbia, una opció que la tripulació del vaixell de Santa Pola no considera segura ni per a ells ni per als seus passatgers.

Durant el dia, des de Carbopesca, l’associació a què pertany el vaixell, ja s’havia avisat que la situació al vaixell era “insostenible” davant de la falta d’aliments i de combustible i que si no hi ha una solució immediata posaran rumb cap al seu port base.

Però el Govern, malgrat la creixent pressió de les oenagés i fins i totd’ACNUR, ha insistit a no contemplar cap altra opció que la de Líbia i fins i tot el president Pedro Sánchez ha fet una crida directa al patró del ‘Nuestra Madre Loreto’.

“Tots, i quan dic tots no em refereixo només al Govern d’Espanya sinó als ciutadans i a barcos privats, estem sotmesos a la llei internacional i a la llei comunitària, que són clares. En casos com aquest, el que s’ha de fer és anar al port proper més pròxim i segur. I ara hi ha aquesta possibilitat. Tots estem sotmesos a la legislació internacional i comunitària i és el que li demanaria al patró del vaixell”, ha assenyalat a Buenos Aires a la cimera del G20.

Segons Sánchez, quan el mes de juny passat es va autoritzar que l’Aquarius posés rumb a Espanya amb més de 600 immigrants a bord la situació no era la mateixa. “No hi havia un port segur proper i ara sí que n’hi ha”, ha afirmat.

Però des del barco s’ha insistit que el port segur més proper és Malta, que com que Itàlia s’ha negat a rebre’ls, i han afirmat que no volen carregar amb el pes del que els pugui passar a aquestes persones en un país del qual el mateix Ministeri d’Afers Estrangers espanyol recomana sortir.

La decisió del pesquer l’ha avançat Óscar Camps, fundador de l’oenagé Open Arms, que ha atès aquests dies els immigrants i que va aconseguir que divendres s’evacués un d’ells pel seu delicat estat de salut.

“Tornen a Espanya amb la dignitat d’haver rescatat persones en perill de mort i anteposen protegir les seves vides a les conseqüències que aquest fet pugui portar”, ha escrit.

Notícies relacionades

A Santa Pola, on s’han concentrat a prop de mig miler de veïns en suport a la tripulació i exigint una solució a la situació, creuen que el pesquer pot tardar quatre o cinc dies a tornar a casa, segons l’estat de la mar.

La tornada suposa un notable perjudici per a l’armador d’un barco que va partir d’aquest port alacantí a començaments de novembre i que tenia previst tornar el dia 21 de desembre amb els seus cellers atapeïts de marisc per a Nadal.