ATRAPATS DAVANT LÍBIA

Evacuat un dels immigrants del pesquer espanyol a Malta

Els metges d'Open Arms acudeixen a la trobada del 'Nuestra Madre Loreto' per atendre dos dels viatgers

Creix la pressió sobre el Govern perquè descarti l'opció de desembarcar la resta a Líbia, com demana també ACNUR

open-arms / periodico

5
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Les gestions, i la pressió, de l’oenagé Open Arms han permès l’aprovació per part del Govern espanyol de l’evacuació per motius mèdics d’un dels 12 immigrants que des de fa més d’una setmana són al pesquer alacantí ‘Nuestra Madre Loreto’  davant les costes de Líbia, segons aquesta organització. La salut dels immigrants, que segons l’entitat s’ha "degradat ràpidament", i el creixent nombre de veus que reiteren que Líbia no és un port segur, multipliquen la pressió perquè l’Executiu de Pedro Sánchez trobi una alternativa a la seva proposta de desembarcar els immigrants al país africà per ser el més pròxim i perquè reprengui el criteri que va tenir per acceptar el trasllat a València dels immigrants rescatats per l’'Aquarius' al juny.

En contínua comunicació amb el patró del barco alacantí, els responsables d’Open Arms van decidir que divendres al matí el seu vaixell i el ‘Mare Jonio’, d’una oenagé italiana, acudirien a la trobada del ‘Nuestra Madre Loreto’ perquè els seus metges poguessin comprovar l’estat dels immigrants després de l’avís dels símptomes que presentaven dos d’ells. Cap al tard es va procedir a l’evacuació del primer dels malalts, segons va informar via Twitter Óscar Camps, un dels fundadors de Proactiva Open Arms.

Els tripulants del barco espanyol van traslladar, també a Salvament Marítim, que un d’ells havia tingut esvaïments i un altre es queixava de forts dolors a l’abdomen. "L’assistència mèdica de les persones a bord és una prioritat", afirmaven des d’Open Arms.

 

Foto aèria d’alguns dels immigrants al "Nuestra Madre Loreto" / AP

Des de l’oenagé es deixava la porta oberta a un trasllat conjunt dels immigrants a la seva pròpia embarcació per motius de salut. En una primera visita al barco alacantí, ja fa uns dies, la falta d’un permís de les autoritats espanyols, necessària per a un intercanvi així entre dues naus amb bandera del país, va impedir aquest transvasament de passatgers però un risc vital podria permetre una excepció.

Els metges de l’organització no governamental van arribar aquest divendres al pesquer al migdia i van transmetre notícies preocupants. "La salut dels nàufrags s’ha degradat molt ràpidament després de sobreviure a les infernals condicions líbies que han suportat set dies en coberta, cinc d’ells de dur temporal en alta mar per no tenir port obert. Il·legal i inhumà”, escrivia Óscar Camps, un dels fundadors de l’oenagé.

A un hospital de Malta

Finalment, i després de moltes gestions, el Govern va aprovar i va pactar amb Malta l’evacuació en helicòpter d’un dels dos joves en mal estat de salut, que es troba molt feble i en estat de deshidratació. Fonts d’Open Arms van confirmar que la idea és que l’evacuació es produeixi des del mateix pesquer, sense passar per la seva embarcació.

El pas dels dies fa que cada vegada siguin més les veus que demanen públicament al Govern que renunciï a la seva idea de desembarcar els immigrants a Líbia, i ACNUR va emetre un comunicat en el qual demana "una solució urgent sense retorn forçós a Líbia".  L’agència de l’ONU per als refugiats va assegurar que ha transmès al Govern "la seva profunda preocupació davant de la possibilitat del retorn forçós de les persones rescatades a Líbia" i ha ofert "la seva col·laboració en la recerca d’alternatives segures i viables".

"En vista de la situació d’inseguretat, les detencions sistemàtiques i els greus riscos als quals s’enfronten les persones refugiades i immigrants a Líbia, ACNUR no considera que sigui un port segur i demana que no es torni a Líbia de manera forçosa les persones rescatades al mar", afirma el seu escrit.

El rescat

Els migrants van sortir fa nou dies de les platges pròximes a la ciutat líbia de Khoms, un dels principals centres operatius de les màfies dedicades al contraban de persones al Mediterrani central, la ruta més mortífera del món.

Van ser rescatats pel ‘Nuestra Madre de Loreto' el 22 de novembre passat després que, segons Vivente Sempere, segon de bord del pesquer, fossin abandonats per les patrulleres líbies en aigües internacionals.

El pesquer estava pescant a la zona, fora de les aigües jurisdiccionals de Líbia, i va complir la seva obligació d’auxiliar els nàufrags i va avisar a les patrulleres líbies, que segons Sampere van ignorar la seva alerta.

D’acord amb els 12 immigrants rescatats, al precari bot pneumàtic viatjaven 25 persones més que sí que van ser interceptades per la Guàrdia Costanera líbia i tornades al país nord-africà, on les van tancar en camps de detenció.

En un primer moment, la intenció del pesquer era portar-los a Malta o Itàlia, països que de seguida van segellar els seus ports, i fins i tot a Espanya, on el govern des del primer moment havia tractat que tornessin a Líbia, segons van dir a EFE fonts diplomàtiques del país nord-africà.

En aquest context, la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va expressar aquest dijous la preocupació de l’Executiu, va suggerir la possibilitat que es dirigís a Líbia per avituallar-se i va demanar col·laboració als països riberencs "en cas que es consideri que Líbia no compleix les condicions per ser un port segur".

Organitzacions internacionals de defensa dels drets humans i organismes dependents de l’ONU han demanat a Espanya que no torni els migrants a Líbia, ja que suposaria una violació de la llei internacional perquè aquest país "no està considerat un port segur".

"Que torni a Espanya"

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha insistit que el pesquer Nuestra Madre de Loreto torni "a casa", a Santa Pola (Alacant), de forma segura amb la tripulació i els dotze immigrants, tal com manen "les lleis del mar i la més mínima decència humana".

Oltra ha assenyalat que la tripulació està preocupada per les persones que porta a bord, i el patró, amb qui va parlar aquest dijous, "no entén que hagin d’anar a Líbia, on aquestes dotze persones trobaran una mort segura."

Segons paraules textuals del patró, citades per la vicepresidenta, no entenen per què "aquestes criatures", que han patit tant, se les vulgui tornar al lloc "on més han patit" al no ser un moll segur per a ells.

Ha destacat la bonhomia, la decència, la solidaritat i la humanitat dels tripulants i el patró del pesquer davant d’una altra situació d’emergència humanitària, com quotidianament es dona al Mediterrani.

Notícies relacionades

Oltra ha assenyalat que el Govern valencià segueix en contacte amb l’Executiu central, perquè el vaixell pugui tornar al seu port i n’espera "una resposta positiva" en aquest sentit.

Ha recordat que la valenciana és una comunitat d’acollida, i en aquest cas, "amb més raó" al tractar-se d’un pesquer valencià, i ha indicat que les últimes notícies apunten que el barco d’ajuda humanitària Open Arms estava acudint al rescat del pesquer i dels immigrants malalts.