CRISI IMMIGRACIÓ

El Govern negocia tornar a Líbia els 12 immigrants que va rescatar el pesquer alacantí

Itàlia i Malta s'han negat que el 'Nuestra Madre Loreto' desembarqui als seus ports i el Govern demana un "port segur" libi

Una patrulla líbia va assetjar la pastera fins que els seus tripulants van saltar a l'aigua i l'armador diu que prefereixen morir a tornar allà

jjubierre43804634 valencia 17 6 2018  llegada del aquarius al puerto de val nc180617111913

jjubierre43804634 valencia 17 6 2018 llegada del aquarius al puerto de val nc180617111913 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Un pesquer amb base al port de Santa Pola, el 'Nuestra Madre Loreto', està atrapat en aigües internacionals davant la costa de Líbia des que dijous va rescatar de l’aigua 12 immigrants que provaven d’arribar a Europa en una pastera assetjada per una patrullera del país africà i després d’haver-se negat Malta i Itàlia que els desembarqui en algun dels seus ports.

La negativa europea, estrenada l’estiu passat amb la crisi de l’‘Aquarius’, obre la porta a la devolució a Líbia, a la qual es neguen els immigrants però que, segons va confirmar el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, és l’opció que es planteja.

"Estem en negociacions amb el govern libi per fer el desembarcament en un port segur d’aquest país, que és la zona marítima que correspon segons la zona de rescat", ha assegurat aquest dilluns Juan Carlos Fulgencio.

El delegat ha informat que van iniciar les gestions "el dia que es va produir el fet" i que "diferents ministeris" han intentat "diferents accions" per trobar una solució que creu que pot arribar "en les pròximes hores".

"Ens expliquen que es van desesperant perquè passen els dies i no hi ha solució", afirma a EL PERIÓDICO des d’aquesta localitat alacantina José Durá, armador del barco. "Esperàvem que fos ràpid i ja fa cinc dies que no tenim solució. Les últimes notícies és que continuen negociant a veure on els poden ubicar", apunta.

Ara mateix el barco està a unes 90 milles de Líbia, a unes 130 de Malta i a unes 160 de Lampedusa, sense mitjans per acollir tants passatgers i amenaçat per un temporal. "No hi ha lliteres, estan mal ubicats, uns aquí i els altres allà i vomitant perquè no són gent de mar. I a sobre arriba el mal temps. Un embolic", resumeix.

Un rescat de pel·lícula

Durá s’alterna com a capità amb el seu fill Pascual, que és qui està al comandament del barco en aquest torn i explica que el rescat "va ser de pel·lícula". "Hi havia una patrullera líbia que els perseguia i quan queia la nit la pastera es va refugiar a l’empara del vaixell. La patrullera s’hi va acostar i van pujar-hi tres o quatre, a la resta els va tirar a l’aigua i els van ajudar a pujar. El problema ens va venir sol", explica.

Explica l’armador que un barco de l’oenagé Proactiva Open Arms es va acostar fins a la seva posició i que els seus metges "van passar" al 'Nuestra Madre Loreto' per comprovar l’estat dels immigrants i entregar-los una mica de material. "No es van traslladar al seu barco perquè el seu capità volia tenir la seguretat que els deixarien desembarcar i sense aquesta seguretat era només traslladar-los el problema", explica.

Segons li ha traslladat el seu fill, els immigrants, de moltes nacionalitats diferents, els han dit que prefereixen morir abans que tornar a Líbia, que abans que els tornin es tiren al mar, no volen tornar perquè saben el que els passarà.

Habituals del salvament

No és la primera vegada que els Durá s’enfronten a aquesta situació. "Ens va passar fa 10 anys amb el ‘Francisco Catalina’, i amb aquest vaixell és la tercera vegada que passa. Et satisfà ajudar la gent però com està la cosa t’obliguen a mirar cap a un altre costat, no ho faràs perquè veus una vida en perill i és el teu deure però....", lamenta l’armador.

El 2006 van haver d’auxiliar més de 50 persones a Líbia i un any més tard gairebé 30 a Malta. "Hi ha d’haver un protocol perquè ara són 10 o 12 però si te’n pugen 40 o 50 a veure què fas. El ‘Catalina’ va estar vuit dies en espera però les últimes vegades ha sigut més lleuger", assenyala.

La seva feina, en risc

Notícies relacionades

El 'Nuestra Madre Loreto' va salpar fa tres setmanes de Santa Pola i no té previst tornar fins al 21 de desembre, ja que està pescant per a la campanya de Nadal, una de les més fortes de l’any. I, com pot, continua fent-ho.

"Estem treballant malament però continuem fent-ho perquè un dia que perds és un dia que no recuperes i el que és segur és que no te'l pagarà ningú", recalca.

Temes:

Refugiats