reivindicació

Alumnes de Filosofia, contra el masclisme d'un professor i la passivitat de la Universitat de València

Les estudiants es van tancar i van empaperar la Facultat després de veure com la seva queixa era silenciada durant mesos

"Normal que esternudis, ahir a la nit anaves molt fresca" és una de les frases que les estudiants asseguren haver escoltat

fresca

fresca

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València continua empaperada i les seves alumnes en peu de guerra des de dimecres passat quan van decidir tancar-se i col·locar diverses pancartes i cartells per denunciar un possible cas d'assetjament sexual per part d'un professor peròtambé la passivitat de la institució. Tot, amb l'objectiu de “visualitzar i acabar amb les seves actituds patriarcals i masclistes”.

Segons han relatat aquests dies en el compte de Twitter ‘Alumnat UV’ (@alumnat), el curs passat van presentar una queixa a la bústia per a aquest tipus de situacions que té habilitada la UV. Acusaven un dels seus professors de dir a classe frases com  “Com em posa la teva veu”; “Normal que esternudis, ahir a la nit anaves molt fresca” i “No fa falta que t'enrotllis a l'examen, ja ens podem enrotllar després”. Amb totes elles han omplert de cartells l'entrada i el terra de la Facultat.

El seu enuig es va multiplicar quan el professor en qüestió va aparèixer en un acte contra la violència masclista fa uns dies i van decidir fer un pas endavant davant “del silenci i incompetència exercida per la institució i pels seus responsables, entre ells el rectorat”.

Davant de la denúncia pública la Universitat els va convocar a una reunió en la qual, segons un comunicat de la institució, els van explicar que s'havia advertit al professor que no podia tornar a repetir-se un comportament com el que s'havia denunciat i que se li faria un seguiment. Des de la Universitat es va explicar que al ser una queixa i no una denúncia no es podia fer més.

També van manifestar el seu “objectiu de continuar lluitant en la defensa dels valors de la igualtat, la diversitat i la qualitat de la docència, així com el respecte a la dignitat de les persones”.

Aquest grup d'alumnes va donar aquest dijous la seva versió de la trobada, en la qual asseguren que "el professor implicat va irrompre juntament amb la Síndica de Greuges". Segons les estudiants el professor va dir frases com "si tan apoderades esteu apreneu a discernir el que és una broma del que és delicte" i els va animar a denunciar altres professors que utilitzen frases semblants a les que els atribueixen.

Notícies relacionades

La versió estudiantil assenyala que els van dir que s'havien de conformar amb les disculpes del professor a la qual cosa es van negar i davant d’aixòvan forçar una altra reunió amb la vicerectora d'Igualtat en què segons expliquen "va quedar en evidència l'encobriment de la queixa realitzada pels alumnes i les alumnes" i que el mecanisme per presentar-les no funciona.

En aquest segon comunicat afirmen que se'ls va assegurar que "es durien a terme tots els procediments necessaris per donar solució a la problemàtica" i denuncien que "no és un cas aïllat" per la qual cosa van presentar quatre objectius per acabar amb aquestes actituds "arrelades" que inclouen formació del professorat i "reacció davant de situacions d'assetjament sexual".