"Vaig aguantar pels meus fills, no trobava ajuda per enlloc"

Un estudi treu a la llum el maltractament que pateixen les dones grans i la dificultat perquè aquestes persones trenquin amb l'agressor

Un 19% de les dones majors de 60 anys ha patit o pateix violència masclista, que amb l'edat es transforma en psicològica

20181122 112227

20181122 112227

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista, que se celebra diumenge vinent, es multiplica la publicació d’informes que radiografien una xacra que ja ha causat 972 víctimes, més que les causades per la banda terrorista ETA al llarg dels seus 40 anys d’història. Un d’aquests estudis, fet per la Universitat de Comillas i la Fundació Luz Casanova, posa el focus en el maltractament que pateixen les persones més grans de 60 anys, una de les violències més silenciades, ja que les afectades han patit els maltractaments tants anys que, en uns casos han après a conviure-hi i, en d’altres, no renuncien a la convivència amb l’agressor perquè no disposen de recursos per continuar la vida en solitari. 

L’informe conclou que el 19,2% de les dones en aquesta franja d’edat ha patit o encara pateix agressions masclistes per part de les seves parelles o exparelles. L’estudi s’ha fet amb una mostra de 1.030 persones que voluntàriament han contestat a un qüestionari als centres de la tercera edat de la Comunitat de Madrid. D’elles, 20 víctimes han sigut entrevistades amb profunditat, un terç de les quals conviuen amb el seu agressor per algun dels motius que hem referit. 

Són dones amb experiències dramàtiques, que van començar a patir els cops i les humiliacions des dels primers anys de convivència i que exemplifiquen que difícil que va ser durant anys demanar ajuda a Espanya. Quan anaven a la policia o a l’hospital després d’una agressió la resposta era que es tractava d’un problema privat, en què les administracions no podien ni volien entrar. 

El sofriment de la Mercedes

En dona fe la Mercedes –nom fictici–, una dona de 66 anys que va anar a la presentació de l’informe i que va relatar, amb llàgrimes als ulls, que va patir maltractament psicològic i sexual durant 34 anys. "Estava molt sola, els meus pares em deien que aguantés i no sabia que hi havia ajuts, i per això durant anys vaig resistir pels meus fills. Fins que me’n vaig atipar i amb 53 anys vaig fugir i vaig anar de casa a casa dels meus germans fins que, gràcies a l’associació Mujeres Progresistas, vaig trobar una casa d’acollida i vaig poder divorciar-me i denunciar-lo. No obstant, al final vaig retirar la denúncia", explica. 

Notícies relacionades

L’estudi indica que amb els anys la violència s’esmorteeix i es converteix sobretot en psicològica (el 32,9% de la mostra), i això també contribueix que aquest 30% de les entrevistades no hagi fet el pas de trencar la seva relació de parella. No obstant, per rebre els ajuts que marca la llei la majoria de les administracions exigeixen a les dones acabar amb la convivència, cosa que deixa aquest col·lectiu fora delsrecursos  disponibles, segons va denunciar Carmen Meneses, coordinadora de l’informe, que va apuntar que, com a possible solució, caldria millorar la formació dels treballadors dels centres de la tecera edat, perquè ajudin aquestes dones tan vulnerables.

Així mateix, Meneses va sol·licitar quel’atenció psicològica sigui més accessible i que les víctimes grans no hagin d’esperar llargues llistes d’espera per ser ateses.