Canvi climàtic

El CO2, en el seu nivell més alt en tres milions d'anys

A més del diòxid de carboni, el 2017 també van ascendir les concentracions de metà

Una central tèrmica alimentada amb carbó, a Nou Hampshire (Estats Units).

Una central tèrmica alimentada amb carbó, a Nou Hampshire (Estats Units). / AP / JIM COLE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La concentració mitjana mundial de diòxid de carboni (CO2)2 a l’atmosfera va arribar a les 405,5 parts per milió (ppm) el 2017, cosa que suposa el nivell més alt des de fa almenys tres milions d’anys, després que el 2015 se sobrepassés per primera vegada el llindar simbòlic de 400 ppm (amb 400,1) i el 2016 arribés als 403,3 ppm.

Així es recull a l’últim 'Butlletí sobre els gasos amb efecte d’hivernacle', que publica anualmentl’Organització Meteorològica Mundial Meteorològica Mundial (OMM), i que aquesta agència de l’ONU especialitzada en el temps, el clima i l’aigua ha fet públic aquest dijous.

A més del CO, l’any passat també van ascendir les concentracions de metà (CH) i òxid nitrós (NO), ja que va reaparèixer el triclorofluorometà (CFC-11), un potent gas amb efecte d’hivernacle que esgota l’ozó i que està regulat en el marc d’un acord internacional per protegir la capa d’ozó.

Els nivells de gasos amb efecte d’hivernacle que atrapen la calor a l’atmosfera han aconseguit un nou rècord sense precedents i no hi ha indicis d’inversió en aquesta tendència, que està desencadenant un canvi climàtic a llarg termini, la pujada del nivell del mar, l’acidificació dels oceans i un augment dels fenòmens meteorològics extrems, segons el butlletí de l’OMM.

"La ciència és clara"

Des del 1990 s’ha produït un increment del 41% del forçament radiatiu (que té un efected’escalfament en el nostre clima) causat pels gasos amb efecte d’hivernacle de llarga durada. El CO és responsable d’un 82% de l’augment del forçament radiatiu durant els últims 10 anys, segons les xifres proporcionades per l’Administració Nacional de l’Oceà i de l’Atmosfera dels Estats Units (NOAA, per les sigles anglñès), que se citen al butlletí de l’OMM.

Notícies relacionades

"La ciència és clara: si no reduïm ràpidament les emissions de CO i d’altres gasos amb efecte d’hivernacle, el canvi climàtic tindrà efectes cada vegada més destructius i irreversibles en la vida a la Terra. Les nostres oportunitats d’actuació estan a punt d’esgotar-se", ha declarat Petteri Taalas, secretari general de l’OMM.

La secretària general adjunta de l’OMM, Elena Manaenkova, indica que "el CO roman a l’atmosfera durant centenars d’anys, i encara més als oceans". "Avui dia no hi ha cap vareta màgica per eliminar tot el CO excedent de l’atmosfera", apunta, i afegeix: "Cada fracció de grau que contribueix a l’escalfament global importa, com cada part per milió de gasos amb efecte d’hivernacle".