El Vaticà va tancar el cas

Condemnat a 11 anys un professor pederasta d'una escola de l'Opus a Biscaia

L'acusat va abusar de manera continuada d'un alumne de l'escola Gaztelueta quan tenia 12 i 13 anys

20181115 414831 sentenciagazteluetaminoro 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Audiència de Biscaia ha condemnat a 11 anys de presó l’exprofessor de Religió José María Martínez Sanz, de l’escola Gaztelueta de l’Opus Dei, com a autor d’undelicte d’abús sexual de manera continuada a un dels seus alumnes, quan aquest tenia 12 i 13 anys, i dona tota la credibilitat a la víctima.  Els abusos es van cometre entre el 2008 i el 2010. La sentència feta pública aquest dijous recull, a més, la inhabilitació absoluta durant el temps de condemna i la prohibició d'acostar-se a la víctima durant 15 anys. La defensa recorrerà.

El tribunal considera provat que l’exdocent citava el nen al seu despatx per celebrar preceptories o tutories, habituals en aquest centre per analitzar l’evolució acadèmica, personal i espiritual de l’alumnat. No obstant, va incrementar “la freqüència i durada” d’aquestes entrevistes fins a treure’l de classe dues vegades a la setmana durant uns 50 minuts, en els quals, “sent plenament conscient de l’autoritat que com a preceptor tenia sobre l’alumne i valent-se d’aquesta influència i de l’escàs coneixement que en matèria sexual tenia” del nen, que cursava segon de l’ESO, va abusar d’ell.

La sentència relaten cinc episodis que evidencien una graduació d'aquests abusos. En una primera vegada, el professor "amb ànim libidinós" va asseure el nen als seus genolls i aquest va notar el penis del condemnat en erecció; una altra el va comminar a treure's la camisa i li va realitzar tocaments pel cos, i una tercera en què aquests tocaments s'estenen fins als genitals del noi.

Fotos de dones nues

També ha considerat acreditats un episodi en què el professor va exhibir fotos de dones en roba interior i va obligar el menor a masturbar-se, i un en què, "amb idèntic propòsit d'atemptar contra la seva indemnitat sexual", el va obligar a baixar-se els pantalons i a introduir-se bolígrafs per l'anus. Els companys de classe es burlaven de la víctima per la quantitat de vegades que es reunia amb el seu preceptor.

El jove va patir estrès posttraumàtic per aquests abusos i ha necessitat des d'aleshores fins a l'actualitat tractament psiquiàtric, si bé evoluciona favorablement, constata el tribunal. De fet, va relatar els dos episodis més greus després d'anys de teràpia, per la qual cosa es va posar en dubte la seva versemblança en el judici.

En la resolució es critica la investigació realitzada per l'escola de l'Opus Dei després de la denúncia d'assetjament escolar, que no va ser, al seu entendre, "ni rigorosa, ni seriosa ni transmet mínims components de certesa". El centre reconeix que el nen va patir ciberassetjament però quan ja havia abandonat l'escola, ja que així ho van assumir alguns dels seus companys, però rebutja que es produís un assetjament real a les seves aules i no assumeix la seva responsabilitat.

Fins al Papa

Notícies relacionades

El cas es va fer públic el gener del 2013, quan el pare de la víctima va explicar en diversos mitjans els abusos que havia patit el menor i la falta de resposta oportuna per part de l'escola, on "ho van negar tot, perquè volen tapar la mala imatge del centre", va retreure llavors el pare. El 2014, la família de la víctima va posar els fets en coneixement delpapa Francesc, que va ordenar una investigacióquees va tancar per falta de proves.

El fiscal demanava tres anys de presó per a l'exprofessor de l'escola de Gaztelueta al considerar provat que va abusar sexualment de manera continuada d'un dels seus alumnes, encara que va proposar també una altra pena alternativa, segons el nou Codi Penal, de 20 mesos de presó que evitaria l'entrada a la presó del docent, al ser inferior a dos anys. L'acusació particular sol·licitava una condemna de 10 anys per a l'acusat, amb una d’alternativa de 14, mentre que la defensa reclamava la seva lliure absolució.