DEFENSA SORPRENENT

Un presumpte gihadista utilitza el viatge de la ministra de Justícia a Cartagena de Indias per justificar-se

L'acusat declara que es va desplaçar a Turquia "de vacances" com van fer "des d'aquí molta gent" a la localitat colombiana

undefined45594677 file photo  a facebook page is displayed on a computer scree181102173024

undefined45594677 file photo a facebook page is displayed on a computer scree181102173024 / Thierry Roge

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Allal el-Mourabit, que ha sigut jutjat aquest dimarts a l’Audiència Nacional per adoctrinament gihadista, ha comparat els dos viatges que va fer a Turquia, segons el fiscal, per unir-se al Daesh, amb el viatge que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va fer amb altres membres de la judicatura a Cartagena de Indias i de què ella mateixa va parlar en una conversa que va quedar recollida pel comissari jubilat i en presó preventiva José Manuel Villarejo.

"Hi podria haver anat [a Turquia] amb molts objectius però vaig anar-hi amb el mateix objectiu amb què se’n va anar d’aquí molta gent a Cartagena de Indias. Jo vaig anar-hi de vacances", ha afirmat davant del tribunal de la Secció Segona de la Sala Penal de l’Audiència Nacional que presidia en la sessió María José Rodríguez Duplá, i provocant que el també magistrat Julio de Diego sospirés profundament.

A més, ha dit que "u més u fan dos i no tres, tot i que el tres sigui el següent" per argumentar que no es pot donar per descomptat que el seu objectiu era Síria només perquè es tracta del país "següent a Turquia". "I no he d’explicar-li a ningú com me’n vaig de vacances. Ni al fiscal ni a ningú", ha conclòs.

'El gihadista d’Irun’

El-Mourabit, que després de la seva detenció el 30 de novembre del 2016 a Guipúscoa era conegut en els mitjans com ‘el gihadista d’Irun’, estava acusat d’un delicte d’adoctrinament i autoadoctrinament així com de dos delictes per l’intent de viatjar en totes dues ocasions a Turquia per enrolar-se en la lluita armada. La Fiscalia demanava en total per a ell 14 anys i 4 mesos de presó.

No obstant, el fiscal ha revisat l’acusació ja que el primer viatge, aquest que segons l’acusat va ser per vacances com el de la gent "d’aquí" a Cartagena, va tenir lloc el 2014, abans que s’introduís en el Codi Penal aquest delicte. A més, ha demanat que en cas de no trobar el tribunal un delicte d’adoctrinament, sigui sentenciat per un altre d’enaltiment, atesos els seus comentaris recurrents a la xarxa social Facebook.

'Comptes mitjó'

En aquest sentit, després d’afirmar que no reconeixia cap dels ‘posts’ que assenyalava el Ministeri Públic i insinuar que "els comptes poden ser piratejats", ha defensat que gestionava vuit perfils a Facebook perquè, per a ell, "són com els mitjons". "Me'l poso, al cap d’uns dies està podrit i me’l trec o més aviat cau sol. Així que n’obro un de nou", ha explicat en aquest sentit.

Sobre aquests "comptes mitjó", en les seves pròpies paraules, ha dit a més, que són "un passatemps" per a ell i que, en tot cas, no és informàtic "per poder assegurar" si els continguts que apareixen els ha pujat ell o va ser introduïda en un telèfon i en quina data". "En un compte de Facebook poden aparèixer moltes coses però no vol dirque siguin meves", ha destacat.

Notícies relacionades

Amb arguments similars ha contrarestat l’acusació d’haver publicat des de Turquia un post preguntant si algú coneixia la manera d’unir-se al Daesh o a Al-Nusra. "No crec que hagi dit això ateses les circumstàncies que està vivint el món. Això de les telefonies i la informàtica és un món molt gran i jo soc molt petitó", ha indicat.

El-Mourabit, que era transportista, fa dos anys que està a la presó provisional, una cosa que segons ha afirmat, li està destrossant la vida, ja que ha perdut la feina que tenia i el contacte amb el seu fill petit, que és al Marroc, raó per la qual la seva defensa en demanava la immediata excarceració.